Hur fort man än pratar så tar det sin tid med utsläppen

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har ett otroligt ordflöde när hon lägger ut texten.

Romina Pourmokhtari har haft ett intensivt år som klimat- och miljöminister. Regeringsskiftet innebär på kort sikt att utsläppen lär öka från vägtransporter men på lite längre sikt ökar chansen för mer fossilfri el och en enig riksdag bakom klimatmålet om netto noll utsläpp 2045.

Romina Pourmokhtari har haft ett intensivt år som klimat- och miljöminister. Regeringsskiftet innebär på kort sikt att utsläppen lär öka från vägtransporter men på lite längre sikt ökar chansen för mer fossilfri el och en enig riksdag bakom klimatmålet om netto noll utsläpp 2045.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Krönika2023-11-15 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilket hon gjorde på tisdagseftermiddagen (14 november) då hon tillsammans med statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och SD: s klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen höll en pressträff om klimat- och energipolitiken. 

Pourmokhtaris ordhastighet är säkert effektiv emellanåt i politiska sammanhang. På pressträffen ställde en reporter från Svenska Dagbladet den föredömligt korta frågan: När minskar utsläppen? Romina Pourmokhtari svarade långt och flödande utan att jag begrep vad hon sa. Av reporterns blanka ögon att döma när han mer eller mindre upprepade sin fråga så satt han nog ungefär i samma båt som mig. 

Syftet med pressträffen var, som jag uppfattar saken, att ytterligare markera regeringsunderlagets omläggning av politiken. Ulf Kristersson gjorde klart att klimatproblemen bara har "internationella svar." Att flytta utsläpp mellan länder är ineffektiva låtsaslekar. Det är EU: s gemensamma klimatmål "Fit for 55" som gäller" även för Sverige. Det stora svenska bidraget till klimatomställningen är ambitionen att kraftigt öka produktionen av fossilfri elektricitet genom att framförallt bygga ny kärnkraft. Omställningen ska inte ske "genom nedstängningar" av till exempel svensk produktion av skog, stål, cement utan i kombination med välstånd, frihandel, medborgerlig tolerans och utbyggd välfärd. Inga tagelskjortor på alltså. Vilket förstås är rätt tänkt.

När det gäller skogen var Romina Pourmokhtari mycket klar och tydlig; det ska sägas. Hon fyllde på ett långt och i mina öron lite tvetydigt inlägg från Ebba Busch om skogens viktiga uppgift som lager (kolsänka) för växthusgaser med att slå fast att regeringsunderlaget inte hade några planer på att kompensera den väntade (kortsiktiga?) utsläppsökningen i trafiken med avverkningsstopp för "våra vänner" i skogen. 

Klimatpolitiken blir nu mer "överstatlig" sa SD: s Martin Kinnunen med ett gillande tonfall. Vilket indikerar att Sverigedemokraterna nu mer fogar in sig i ledet. Partiet har fått som de velat när det gäller de folkligt plånboksnära frågorna om reduktionsplikt och bränsleskatter och har inget mot kärnkraft. Att SD nu för första gången också ställer sig bakom det nationella klimatmålet om "netto noll utsläpp 2045" är hur som helst en anpassning värd att notera. Inte heller på den punkten försvann Romina Pourmokhtaris uppfattning i något floskelflöde. Det ska sägas. "Nu står hela riksdagen enad bakom klimatmålet för 2045", sa Pourmokhtari. Det var på tiden.