De dumpar priser, löner och människovärden precis som de vill

De finns i de verkligheter där svenska kollektivavtal, svenska lagar, svenska lönenivåer eller det svenska språket inte alltid har så lätt att hävda sig i konkurrensen.

Jessica Löfström är ett av de tre "hoppfulla ljus" i arbetslivskriminalitetens mörker som omnämns på dagens ledarsida i Folkbladet.

Jessica Löfström är ett av de tre "hoppfulla ljus" i arbetslivskriminalitetens mörker som omnämns på dagens ledarsida i Folkbladet.

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-08-03 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kim Söderström sommarpratade i radions P1 den 25 juli. Han är byggnadsarbetare sedan ungdomsåren och är ordförande för fackföreningen Byggnads region i Gävleborg och Dalarna. Söderström tog oss med på sammansatt och viktig resa. Många utav Byggnads medlemmar och ombudsmän arbetar i en värld där kriminalitet i olika former breder ut sig alltmer. Likt de fackliga kollegorna i transport och restaurangbranscherna verkar de i världar där svenska kollektivavtal, svenska lagar, svenska lönenivåer och det svenska språket inte alltid har så lätt att hävda sig i konkurrensen.

Staten, flera företag och arbetsgivarorganisationer har så sakta skärpt till sig. Fackets medlemmar och förtroendevalda som verkar ute på de arbetsmarknader som befinner sig allra längst bort från den svenska modellen känner sig förhoppningsvis inte längre lika ensamma som ropare i en öken. Arbetslivskriminaliteten uppmärksammas Det kan anas en ljusning vid horisonten för arbetsmiljön, säkerheten och ordningenäven på arbetsplatserna ute vid marknadsekonomins gränsposteringar. Kim Söderströms balanserade och yrkesstolta insatser i radion  tänder hoppet om en sådan utveckling.

Och på tal om hoppfulla ljusstrålar: Tidigare i år träffade jag Jessica Löfström. Hon är vd och grundare i företaget Ansvar Säkerhet. Efter mer än tjugo år i byggbranschen kom hon till en punkt där hon kände att kriminaliteten hade trängt så långt in i näringslivet att det bara inte gick att fortsätta som förut. Det hoppingivande är att hon istället för att ge upp och anpassa sig till att alltmer av affärerna behövde bli gråa och svarta så bestämde sig Jessica Löfström för att ta strid. Lyssna gärna på henne i podden Widar Möter. (Finns på Folkbladet och där poddar annars finns)

Lennart Weiss som är kommersiell direktör i den svenska delen av det skandinaviska bygg- och anläggningsföretaget Veidekke är ett annat ljus i mörkret. Envetet och med en sund socialdemokratisk iver á la Kim Söderström strider han öppet och rakt för nödvändigheten av att byggbranschens stora företag och de offentliga upphandlarna ser till att rensa upp i träsket av närmast ändlösa kedjor av underleverantörsbolag som mitt i den svenska vardagen dumpar priser, löner och människovärden precis som de vill. I podden Widar Möter finns ett samtal även med Weiss.