Hon utstrålar rimlighet, självförtroende och insikt

Ombytta roller. Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) har intagit riksdagens statsrådsbänkar medan Magdalena Andersson går in i rollen som socialdemokratisk oppositionspolitiker.
Ombytta roller. Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) har intagit riksdagens statsrådsbänkar medan Magdalena Andersson går in i rollen som socialdemokratisk oppositionspolitiker.

Den första partiledardebatten efter valet gav en del besked. Nooshi Dadgostar och Märta Stenevi rör sig fortsatt raskt bort från väljarna i mitten.

Krönika 26 oktober 2022 13:00
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Deras inledningsavföranden var skruvade. Eländet som nu väntade Sverige och svenskarna visste inga gränser enligt de båda partiledarnas utsagor i debatten. Enligt Dadgostar skulle nu de rika och "nolltaxerarna" gynnas på vanligt folks bekostnad och enligt Stenevi riktade regeringen "dråpslag" mot klimatet och mot alla Sveriges och världens utsatta människor. I de här kretsarna finns ett slags självcentrerad verklighetsuppfattning. 

När jag lyssnade på Märta Stenevi gick mina tankar till ett inslag i Ekot en morgon tidigare i veckan. Redaktionens utsända träffade en person i Amazonas djungel i Brasilien som enligt reportern "förfäras över att den svenska regeringen ska lägga ner miljödepartementet." Den där ambitionen att enrollera ömkansvärda och förtryckta människor in i sina egna specifika uppfattningar är kanske lockande; det kan jag förstå. Men man bör se upp. Märta Stenevi ogillar till exempel förslaget om "inre utlänningskontroller" och hävdade i debatten att invandrare skulle känna sig utpekade och diskriminerade. Antagandet att just invandrare i Sverige skulle ogilla ordning och reda i invandringspolitiken är emellertid nog minst lika svajigt som uppgifter om Amazonasbornas förfäran över omorganisationer på det svenska regeringskansliet. 

Den nya statsministern Ulf Kristersson har en majoritet i riksdagen och har siktet inställt mot sin första budget som nu antagligen förhandlas intensivt. Politiskt gäller ännu den färska regeringsförklaringen och avtalet med SD. Han rullar på i tangentens riktning just nu och ökar - likt S och SD - i opinionen (DN-Ipsos 26/10) Kristersson och S-ledaren Magdalena Andersson utbytte artigheter och lovade varandra samarbete där så krävs och är lämpligt. Det känns uppriktigt, tryggt och bra. 

Magdalena Andersson håller även hon i stort fast vid det valrörelseupplägg som så när hade möjliggjort att hon fått försöka bilda en egen regering på riktigt. Hon utstrålar rimlighet, självförtroende och insikter om läget.

Jimmie Åkesson (SD) orienterar sig så sakta i den nya positionen. Han skällde lite oinspirerat på "alla tidigare regeringar" för deras invandringspolitiska tillkortakommanden. Det lyste till i Åkessons ögon först när han i ett replikskifte med Magdalena Andersson om bensinpriser hänvisade till den "kommande budgeten som jag känner mig trygg med."  Ytterkanterna ägs numera av V och MP. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa