Holmens mer okända tillgångar tar plats på scen

På torsdagsmorgonen 10 mars öppnade Håkan Gunnarsson på Östgötafirman Erichs Communications upp dörrarna för "Frukostmöte På Scen" nere på Louis de Geer i Norrköping.

Krönika 11 mars 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De som tog plats på scen denna torsdagsmorgon var Holmenprofilerna Lars Ludde Lundin (vd på Holmen Paper) och Nils Ringborg. (talesperson i energifrågor) Jag var där. Och det ångrar jag verkligen inte. Vilken sanslöst bra klimat- och samhällsshow vi i publiken blev bjudna på! 

Till skogsbolaget Holmens mer kända tillgångar som skogar, sågverk, pappersbruk, kartongbruk, vattenkraft och vindkraft ska nu adderas de något mer okända tillgångarna "Ludde och Nisse". De utstrålar kommersiell och ideell begåvning och erfarenhet i en mix som är praktiskt teoretisk.Sådant tilltalar mig till skillnad mot dem som bara är ute efter att sälja och dem som bara är ute efter att missionera om hur allt borde vara om inte verkligheterna fanns.

Holmen är ett anrikt skogsbolag som nu har råkat hamna mitt i klimatpolitiken. Som betydande ägare av växande skogar bidrar Holmen till att binda stora mängder av koldioxid som annars skulle ha farit iväg upp i atmosfären och bidragit till uppvärmningen. Alla de hus och andra varor som byggs av det timmer som Holmen sågar och säljer lagrar, likt Holmens papper och kartong, än mer koldioxid samtidigt som träprodukterna tränger undan motsvarande mängder av mer klimatpåfrestande stål och betong. Den vatten - och vindkraft som Holmen har i drift ger förnybar elektricitet. 

Ludde Lundins och Nils Ringborgs presentation var rättfram och proffsig. De levandegjorde talesättet "följ pengarna"; Holmen är ett anrikt företag därför att man i olika tidevarv har förmått att anpassa sig till de möjligheter att göra affärer som har stått till buds. Nu är en stadigt växande del av affärsmöjligheterna kopplade till att minska utsläppen av klimatskadliga växthusgaser. Samtidigt ska företaget hantera störtdykande pappersförsäljning, raketökande elpriser, snigelsega tillståndsmyndigheter och obalanser i energipolitiken. För att inte tala om krigets möjliga verkningar på allt och alla.

Det gäller också att hålla sig kvar på jorden. De fossila energislagen olja, gas och kol dominerar stort i världen. Vilket den kommande fossilfria elektrifieringen av sådant som industrier och transporter ska ändra på. Men då behövs en politik som förmår att producera el i tillräckliga mängder där folk bor och verkar. Holmenkoncernen borde skicka ut "Ludde och Nisse" på turné till strategiska platser i landet. Det skulle klimatet, eltillverkningen och politiken må bra av.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Eon i Norrköping skyddar sina anläggningar mot sabotage

Eon i Norrköping skyddar sina anläggningar mot sabotage

Eon chockhöjer fjärrvärmen i Norrköping med 13 procent

Eon chockhöjer fjärrvärmen i Norrköping med 13 procent

Svenska Kyrkan: Kostnaderna kan öka med flera miljoner

Svenska Kyrkan: Kostnaderna kan öka med flera miljoner

Elprischocken: "Vi följer förbrukningen varje dag"

Elprischocken: "Vi följer förbrukningen varje dag"

Vill ha svar från Holmen – Ska ni ersätta drabbade?

Vill ha svar från Holmen – Ska ni ersätta drabbade?
Visa fler