Det är en fröjd att läsa inlägg från yrkeskunnigt folk som tar till orda i viktiga samhällsfrågor. Sådana inlägg är faktiskt tämligen rara ärtor i svensk offentlighet. Vid de få tillfällen då till exempel läkare, rektorer, företagare eller andra professionella gör sig hörda i debatten så anpassar de sig tyvärr alltför ofta till det politiska språket, vilket gör att sältan och verklighetsnerven späs ut med allmän politisk retorik. Sådana inlägg går sällan att urskilja från ordinärt ordande i partipolitiken och glider därför ofta lika spårlöst förbi som vilket annat partipolitiserat inlägg som helst.
På DN Debatt (16 mars) kan vi emellertid ta del av ett inlägg som känns äkta rakt igenom. Nio stycken erfarna åklagare och poliser uppmanar regeringen att avstå från att införa maxtider för hur länge ungdomar under 18 år ska kunna sitta häktade. Förslaget från regeringen är att ingen under 18 år ska kunna sitta häktad mer än tre månader. Poliserna och åklagarna på DN Debatt frågar sig om politikerna verkligen vet hur svårt det är redan idag att häkta ungdomar; trots att en stor del av den grövsta brottsligheten i landet begås av just ungdomar? De bjuder på lite "hårdfakta" i sin artikel: "Under 2020 var det totalt tolv ungdomar under 18 år som satt häktade mer än tre månader. Hälften av dessa – sex stycken – satt häktade för mord. Övriga sex satt häktade för försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, olaga frihetsberövande (två stycken) och grovt narkotikabrott (två stycken)."
Åklagarna och poliserna frågar regeringen i vilket eller vilket av dessa fall som det hade "varit värt att riskera hela utredningen genom att häva häktningen?" "Artikelns "hårdfakta" från en annan del av verkligheterna än de partipolitiska bör ta skruv. När en regering lägger kraft och tid på att korta häktningstiderna för unga så kan man ju lätt tro att de gör det därför att ungdomshäktningar är ett utbrett problem i Sverige. Vilket det uppenbart inte är. Var och en begriper naturligtvis att det inte är trevligt och hälsosamt att sitta häktad och isolerad under långa tider. Så är det. I den andra vägskålen ligger dock insikter om att inte heller mord, våldtäkter och narkotikahandel är särskilt trevliga samhällsfenomen. DN-artikeln innehåller flera praktiska och konkreta förslag på vad regeringen skulle kunna göra för att på allvar effektivisera rättsstaten och därmed få ner häktningstiderna mer generellt. Som sagt: En fröjd att läsa, lyssna och lära av folk som kan sina saker.