Har lärt sig av basarförhandlingarna med Erdogan

Statsminister Ulf Kristersson har lärt sig av basarförhandlingarna med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Som att lova att stötta Turkiets EU-ansökan. Det är ofarligt.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan verkar vara överens till slut.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan verkar vara överens till slut.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2023-07-11 16:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett pressmeddelande från Nato lovar Erdogan att lämna över Sveriges Natoansökan till Turkiets parlamentet och arbeta för att den blir godkänd. Inget sägs om när detta ska ske. 
Dock försäkrade statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Turkiet och Ungern ska säga ja till Sverige så ”snart som möjligt”. Vi får väl se.
Vad är det då som fått Erdogan att till synes vända på klacken vid mötet i Vilnius? Sannolikt en hård press från framförallt USA. Det är en händelse som ser ut som en tanke att president Joe Biden efter Erdogans besked i Vilnius lät meddela att han nu lämnar över till den amerikanska kongressen att godkänna export av F-16 plan till Turkiet.
De punkter som Sverige och Turkiet har kommit överens om enligt Natos pressmeddelande kan Erdogan också beskriva som en seger på hemmaplan. Låt vara att Ulf Kristersson försäkrar att Sverige inte gått med på något nytt utöver det avtal som slöts i Madrid i inledningen av förhandlingarna.
Nu konstateras att Sverige ändrat sin grundlag och skärpt terroristlagstiftningen, skärpt hållningen till PKK samt återupptagit vapenexporten till Turkiet. Sverige och Turkiet ska också inleda ett särskilt samarbete mot terrorism med årliga ministermöten. Sverige ska inte stödja de kurdiska organisationerna YPG och PYD eller Gülenrörelsen. Sverige och Turkiet ska inte kunna rikta sanktioner mot varandra. Sverige lovar också att stödja Turkiets försök att återuppta processen mot ett turkiskt medlemskap i EU.
Inget av detta skulle alltså vara nya eftergifter från svensk sida enligt Ulf Kristersson. Det är en sanning med modifikation. Det stämmer att Sverige till att börja med var positiva till Turkiets försök att bli medlemmar i EU.
Det såg ut som att Erdogan och hans APK-parti skulle närma sig den västliga formen av demokrati när de fick makten i Turkiet. Politiker som Carl Bildt (M) och Anna Lindh (S) var välvilligt inställda till att inleda EU-förhandlingar med Turkiet.
Det blev nu inte så mycket av med det eftersom länder som Frankrike sa bestämt nej. Sedan har Turkiet successivt gått ifrån den demokratiska väg som kunde skönjas i början av Erdogans styre och Sveriges välvillighet till ett turkiskt EU-medlemskap har avtagit.
Men visst kan Ulf Kristersson lova att stötta Turkiet om han i utbyte kan få ett Natomedlemskap. Turkiet kommer ändå inte in i EU. Något har Kristersson lärt sig av basarförhandlingarna med Erdogan.