Här finns behov av nedstängning och nytänk.

Anders Tegnell och Stefan Löfven under SVT: s Coronautfrågning.
Anders Tegnell och Stefan Löfven under SVT: s Coronautfrågning.

Sverige är ju faktiskt rätt så hyggligt nedstängt i dessa pandemitider. Vi har inte utegångsförbud; så är det. Men väldigt få av oss går ut i någon större omfattning i alla fall.

Krönika 20 januari 2021 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hotellen tappade 80 procent av sina gästnätter i december 2020 jämfört med 2019. Krogar, barer och restauranger ligger lika pyrt till. Många butiker i stadskärnorna har tappat nästan hela omsättningen. Artister med bokade spelningar flyttar nu fram sina framträdanden - och sina inkomster - till våren 2022. De stora publikidrotterna har noll publik när de inte slår till med publikfest om åtta personer. Vi går inte ut. Vi har stängt ner. Den absoluta huvuddelen av nedstängningen beror på att vi följer råden och rekommendationerna från de statliga myndigheterna. Vi går helst inte ut och gnuggar oss mot andra människor utanför den närmaste familjebubblan.Vilket väl i allt väsentligt beror på att vi inte är dumma i huvudet. Vi vill inte påskynda vår egen eller andras för tidiga död. Därför stänger vi ned så mycket som vi bara kan. Jag kan inte i detalj andelarna av befolkningen som kan arbeta hemma istället för att arbeta borta på arbetsplatsen. En SCB-undersökning från slutet av 2020 indikerar att runt en tredjedel av oss som ingår i arbetskraften, arbetade hemifrån. Enligt Folkhälsomyndigheten så sker den avgjort största smittspridningen på arbetsplatserna och i hemmen. Vilket visar virusets vinnarspår. Vi kan inte stänga ner hemmen och vi kan inte stänga ner arbetet. För gör vi det så finns vi inte. I virusets barndomslinda kanske det hade varit effektivt och framgångsrikt och möjligt att stänga ner alla jobb och alla familjer i säg fjorton dagar. En sådan nedstängning hade ställt till problem för viruset. Men förmodligen bara kortsiktiga problem. Viruset ser ut att kunna bida sin tid. 

SVT: s stora Coronautfrågning söndagen den 17 januari var på många sätt mycket klargörande i frågorna om nedstängning i Sverige och i andra länder. Programledarnas vinkel var att pressa makthavarna i form av statsministern och statsepidemiologen på frågan om antalet döda i Sverige hade kunnat vare betydligt färre om staten tidigt hade slagit till med hårda nedstängningar? En självklar vinkel förstås. Med ett måhända överraskande svar:Vi har stängt ner. Gradvis under programmet växte en annan vinkel fram: Vår förvaltningsmodell är stötande ineffektiv: Ett av världens rikaste länder får inte fram resurser till testning och smittspårning. Här finns behov av nedstängning och nytänk. 

Ämnen du kan följa