Här beskrivs det officiella Sveriges dikeskörning

Brottsförebyggande rådet - BRÅ - har granskat lite drygt 6500 ungdomsrån som finns i polismyndighetens register för åren 2015-2019.

Här ser vi Fru Justitia utanför en rättssal på Bergsgatan i Stockholm. Hon är en bra förebild som BRÅ bör ta till sig.

Här ser vi Fru Justitia utanför en rättssal på Bergsgatan i Stockholm. Hon är en bra förebild som BRÅ bör ta till sig.

Foto: TT

Krönika2021-12-17 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

BRÅ har även studerat nästan 800 förundersökningar om ungdomsrån under samma tidsperiod samt genomfört ett antal intervjuer av gärningsmän och brottsoffer. Den 15 december släppte den statliga myndigheten BRÅ rapporten "Ungdomsrån" om sina resultat och bedömningar. Enligt BRÅ är det under denna tidsperiod en påtaglig ökning av rånen där gärningsmän i åldern 15 -17 år med i huvudsak utländsk bakgrund rånar och förnedrar i huvudsak svenska brottsoffer i ungefär samma åldrar. Ungdomsrånens omfattning och tillvägagångssätt speglar den misslyckade integrationen på ett lika tydligt sätt som till exempel den omfattande långtidsarbetslösheten, gangsterkriminalitetens skjutningar och sprängningar och den tillväxande arbetslivs- och välfärdskriminaliteten.  

Enligt förundersökningsprotokollen så svarar de misstänkta gärningsmännen oftast "inga kommentarer" när de förhörs. Knappt någon erkänner. Huruvida någon av gärningsmännen döms framgår inte av BRÅ: s rapport. Vilket på många sätt är signifikativt för det officiella Sveriges dikeskörning i de här sammanhangen. Av rädsla och ängslan för att spä på främlingsfientliga stämningar i samhället så gör många myndigheter allt vad de kan för att spä på just främlingsfientliga stämningar i samhället.

Ett fungerande och stabilt rättssamhälle står på fundamentet av den romerska gudinnan Fru Justitia. Hon framträder med en balansvåg i den ena handen för rättvisans skull och med ett svärd i den andra handen för att markera makt. Och för att demonstrera likhet inför lagen så bär Fru Justitia en ögonbindel. Din samhällsställning, din bakgrund, din hudfärg, din inkomst eller allt vad det nu kan vara ska inte påverka domstolens utslag. BRÅ: s rapport befinner sig tyvärr ljusår ifrån det klassiska rättsstatsideal som Fru Justitia utgör. 

Ett flertal av de här ungdomsrånen är helt fruktansvärda. Brottsoffren - som av någon anledning benämns som "brottsutsatta" i BRÅ: s rapport - utsätts för det ena värre än det andra. Oron och rädslan är påtaglig hos offren och deras föräldrar. Många väljer att dra sig ur rättsprocessen. Tilliten sjunker. 

BRÅ: s rapport är på 130 sidor. Omfånget kunde lätt ha halverats om myndigheten tagit bort alla upprepningar om gärningsmännens hyresrättsuppväxt och utländska bakgrunder och istället redovisat hur många av gärningsmännen som dömts och som sitter inne. För det är det som är viktigt i rättsstaten och i samhället. Afghan eller svensk kan däremot kvitta.