Jag tog mig an den nätta lilla spaningen att fundera lite på varåt Sverige är på väg och på hur man bäst vinner val i den nya politiska och partipolitiska terrängen.
Ledarsidan fortsättningsvis denna söndag utgörs av de förberedelser jag gjorde inför fredagens framträdande på Handelskammaren.
Jag konstaterade inledningsvis att det i varje god berättelse finns en treenighet. Man ska kunna räkna på fingrarna och säga för det första, för det andra och för de tredje. Treenigheten är djupt förankrad i vår kultur och har sannolikt hämtat en del av sin tyngd från kristendomens trehövdade ledningsstruktur: Gud Fader, Jesus Kristus och den Helige Ande.
Min spaning sönderfaller i de tre delarna: Varifrån kommer vi, vart står vi nu och vartåt ska vi?
För att få ett grepp om vad som har hänt – alltså var vi kommer från – kan vi till exempel gå tillbaka till riksdagsvalet 1988 som genomfördes för snart 32 år sedan. Det är om jag är rätt underrättad det första riksdagsvalet då Sverigedemokraterna får så pass många röster i ett riksdagsval att de går att räkna.
Sverigedemokraterna fick 1 118 röster i detta val vilket utgjorde 0, 02 procent av rösterna.
I samma val skramlade Socialdemokraterna ihop 2 231 826 röster vilket räckte till 44, 70 procent av rösterna.
I riksdagsvalet 2018 fick Socialdemokraterna 1 830 386 röster, 28 3 procent av rösterna medan Sverigedemokraterna för sin del hade ökat till 1 135 627 röster, 17, 5 procent av rösterna.
På 30 år tappar Socialdemokraterna alltså 16, 4 procentenheter. Under dessa och samma trettio år så vinner Sverigedemokraterna 17, 5 procentenheter.
Det är vad som hänt. Alla andra partier går lite upp och lite ner lite hipp som happ under årens gång och valens genomförande.
Spaningen bygger i fortsättningen ganska mycket på innehållet i uppsatsen "Yrkesgruppers ideologiska polarisering 1998–2018" av Daniel Enström och Ulrika Andersson (SOM-undersökningen 2018) där det bland annat undersöks hur attityder till migration påverkar människors partival och där olika yrkesgruppers inställning till ”högerekonomisk politik” vägs av.
Summa summarum: Sverige kommer under många år framöver att präglas av de partier som vunnit val på en mycket stram invandringspolitik och på en ekonomisk politik som inte präglas av skattesänkningar eller liberaliseringar.
Så får det bli!