Hanna Stjärnes nyktra besked gladde fler än högern

Tidigare i veckan var SVT: s vd Hanna Stjärne gäst i det egna medieföretagets intervjuprogram "30 minuter" där den profilerade nyhetsjournalisten Anders Holmberg ställer frågorna.

Hanna Stjärne är vd på Sveriges Television. Tidigare i veckan ställde hon upp som gäst i SVT-programmet 30 minuter.

Hanna Stjärne är vd på Sveriges Television. Tidigare i veckan ställde hon upp som gäst i SVT-programmet 30 minuter.

Foto: Skärmklipp från SVT

Krönika2021-12-18 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Programmet var i sig självt en uppvisning av vad skattefinansierad media är och bör vara. Anders Holmberg ställde tuffa frågor om hur hans högsta chef Hanna Stjärne såg på att väljare till höger känner ganska så mycket lägre förtroende för SVT än vad väljare till vänster gör? Stjärne svarade i och för sig inte på frågorna med ord utan valde att istället repetera svar på frågor som inte ställdes. Hanna Stjärnes blotta närvaro i programmet var dock ett tydligt svar på Holmbergs fråga. Ja, hon tycker det är vanskligt med skevheten i förtroendet. Och jo, hon tycker det är viktigt att dessa skevheter torgförs av SVT själva. Annars hade hon inte varit där.

Förtroendeproblemet för SVT är i huvudsak begränsat till avvägningen mellan vinklar och perspektiv i samtidens frågor. SVT har ett allmänt högt förtroende och mycket höga tittarsiffror när man mäter förtroendet "parti för parti", sa Hanna Stjärne. Så är det säkert. Lutningen åt vänster som Anders Holmberg var ute efter att få kommenterad handlar mindre om journalisternas eventuella partipolitiska preferenser utan mer om att valet av nyhetsvinklar ligger närmare vänsterväljares instinkter när det till exempel gäller sådant som företagande, bidrag, invandring, rik/fattig, SD, USA/Israel, makthavare och skatter. 

Dylika vinkelval är svåra att göra något åt; de är nog att betrakta som något av journalistikens 1900-tals dna: På folkets sida granskar vi makten. Vilket betyder att partier som är tydliga maktpartier - framförallt Socialdemokraterna och Moderaterna - klassiskt upplever medial motvind. Vilket i och för sig kompenseras av att de partierna i kraft av sin storhet förekommer mer ofta i sändningarna än mindre partier. I den kommande valrörelsen breddar även Sverigedemokraterna sin repertoar. Det tidigare pariapartiet är nu alltmer av ett maktparti och det kommer nog att pröva vinkelmognaden på många redaktioner. 

Hanna Stjärne gav å sin sida ett antal mogna besked. Hon avfärdade politiska påståenden om att sänkta anslag till public service skulle vara synonymt med att vilja "begränsa demokratin". Hon meddelade också att man nu på SVT hade slutat med att definiera mångfald genom att räkna hudfärger och etniska ursprung på de medverkande i programmen. Vilket är välkomna tillnyktringsbesked långt utanför högerleden.