Han vill inte ha fler händer i vård och omsorg

Tidigare i veckan träffade jag facket Kommunals ordförande Tobias Baudin. Vi sågs på Kommunals förbundskontor på Hagagatan i Stockholm; ett stenkast från Odenplan och en dag före misstroendecirkusens start i riksdagen.

Krönika 19 juni 2021 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Baudin valdes till ordförande 2016 och leder således sedan dess Sveriges näst största fackförbund. Han ger ett mycket behagligt och energiskt intryck. Framförallt utstrålar han relevans för både facket och socialdemokratin. (En del av vårt samtal går att lyssna på i podden "Widar Möter".

Tobias Baudin vill mycket tydligt åstadkomma skillnad för sina medlemmar. Det är den måttstocken som gäller för honom. Kommunal har -likt de flesta andra LO-förbund - levt med en svagt sjunkande organisationsgrad i många år. Sporrad av framgångarna för flera tjänstemannafackliga organisationer - däribland Sveriges största fack Unionen - vill Tobias Baudin modernisera och i viss mening individualisera det fackliga medlemskapets nytta. Ett steg på den vägen tog Kommunal i den senaste avtalsrörelsen då man gick sin egen väg för att utanför de samordnade förhandlingarna i LO kunna knyta lönepåslag till utbildningsnivåer.

"Det ska löna sig att utbilda sig till vårdbiträde och därifrån till undersköterska och därifrån kanske till specialistundersköterska", sa Tobias Baudin. Han sa sig vara trött på att höra även högt uppsatta politiker tala om att det behövs "fler händer" i vården: "Det behövs inga händer vilka som helst. Vården och omsorgen behöver kompetens och engagemang från medarbetare som får bra betalt för sina insatser", sa Tobias Baudin. Exakt så är det. En fackförening som agerar för att medlemmarna ska bli sedda och avlönade just på det viset kommer att vara väl värd sina medlemsavgifter.

Baudin har inga uppdrag för Socialdemokraterna. Men han är en djupt engagerad socialdemokrat. Dessutom - sin ungdom till trots - av den klassiska stammen socialdemokrater som vill sitta med vid borden där viktiga saker avgörs; även om man inte får bestämma allt själv. Att Kommunal tillsammans med det näst största LO-förbundet IF Metall gick in i förhandlingarna om en ny arbetsrätt med Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK - trots att LO sagt nej - är ett uttryck för just den hoppfulla viljan att vara med och påverka istället för att sitta i ett hörn och muttra. Kommunal och IF Metall fick till ett bättre arbetsrättsavtal för sina medlemmar och stärkte samtidigt statsminister Stefan Löfven i ett tufft politiskt läge. Tobias Baudin matchar kort sagt sin måttstock med stor framgång.


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nato

Sveriges Natoansökan kan gynna Joe Biden

Sveriges Natoansökan kan gynna Joe Biden

Widar Andersson: Jarl och Lundström är en giftig kombination

Profilbild
Iran

Inga uppgifter om dödsdömde forskaren

Inga uppgifter om dödsdömde forskaren

Boende oroas över nära 300 meter höga vindkraftverk: "Som Eiffeltornet" – men deras motförslag ratas: "Omöjligt att genomföra"

 Boende oroas över nära 300 meter höga vindkraftverk: "Som Eiffeltornet" – men deras motförslag ratas: "Omöjligt att genomföra"
Samhälle

Regeringen vill täppa till lucka i LVU-lag

Regeringen vill täppa till lucka i LVU-lag
Visa fler