Nyligen träffade jag Jimmy Jansson i Eskilstuna. Han är sedan drygt tio år tillbaka kommunstyrelsens ordförande. Den majoritet han leder består sedan snart två mandatperioder tillbaka av Moderaterna och Centerpartiet. Och av hans egna socialdemokrater förstås. Eskilstuna är som Sverige. Det går bra och det går dåligt.
Jimmy Jansson vill göra något åt det som går dåligt. Han fnyser inte åt gamla sossar och andra som är negativa till den stora invandringen, till det utbredda tiggeriet och till den omfattande gängkriminaliteten.
"Jag är ju själv född och uppväxt här i Eskilstuna och jag ser ju samma saker som vad folk ser. Det vore ju konstigt om jag av partipolitiska skäl skulle vara förhindrad att ta itu med de här problemen", sa Jimmy Jansson till mig när vi sågs. Han har på goda grunder kritiserat sitt eget parti för bristande verklighetskontakter och för undfallenhet mot samarbetspartierna i regering och i Januariavtalskretsen.
Flera av Sveriges gamla industristäder -Eskilstuna, Norrköping, Borås, Södertälje, Malmö, Göteborg, Stockholm, med flera - har under perioder varit på dekis på grund av strukturomvandlingar. Städerna drabbades bland mycket annat av utflyttning som skapade svarta hål i de ofta stora kommunala hyreshusbolagen. När invandringen till Sverige nådde höga volymer så fylldes lägenheter och stadsdelar och förorter med nyanlända som i stora numerärer gick in arbetslöshet och utanförskap visavi det svenska samhället.
"Så blev det här i Eskilstuna. För många har det givetvis gått bra med arbete och integration men vi har tunga sociala problem att tampas med", sa Jimmy Jansson. Hans och majoritetens svar är klassisk socialpolitik med stöd och krav. I den utsatta förorten Fröslunda satsar kommunen tillsammans med Internationella Engelska Skolan (En toppleverantör av kunskap genom ordning) på flera nya skolor av högsta klass. För att minska segregationen har majoriteten infört krav på andra inkomster än försörjningsstöd/etableringsersättningar för att få hyra lägenhet. Genom ett tillståndssystem har tiggeriet - och en del av våldet runt tiggeriet -minskat. Deltagande och aktivitet - inte passivitet och bidrag - är normen i striden mot den höga arbetslösheten. Socialpolitiken har draghjälp av det som går bra; en våg av företagsetableringar, inflyttning, kommande universitet och av motorvägar och järnvägar. Men det krävs hårt jobb, pragmatiskt sinnelag och stort hjärta. "Ojämlikhet försvinner inte av sig själv", sa Jimmy Jansson.