Grattis på din stora dag Sverige!

Ja du Sverige, du är allt på det hela taget en lyckans ost jämfört med många andra delar av planeten.

Krönika 6 juni 2022 06:06
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hej Sverige. Och grattis på din dag 2022. Du har ju varit med om en hel del under årens lopp. Nu tänker jag inte främst på allt geologiskt och annat av liknande natur som inträffat sedan Big Bang som meteoriter, istider, översvämningar och allt vad det kan ha varit. Jag tänker på politik i alla dess former och uttryck. Det har ju passerat ett och annat. Statskupper, krig, kungamord, avsättningar, invasioner och tusen sinom tusen uppgörelser, svek, avtal och orättvisor och övergrepp inom det politiska. Du har sett mycket du Sverige; du har perspektiv och låter dig nog inte uppröras eller förundras över hur vi har det för tillfället. Sverige har ju varit lite av lugna gatan på senare tid. Inga krig och ingen svält och inga blodiga uppgörelser och maktstrider i de etablerade kretsarna.

Men däremot har ju ryssen återigen anfallit ett grannland - Ukraina - militärt. På det där sättet som vi själva höll på med för några hundra år sedan. Ukraina är ju nära oss. Och vi har gått med i Nato. Eller vi vill det i allafall. Men turkarna håller emot; ja du vet hur det brukar gå till där nere i det politikens urland som Turkiet är. 

Du har ju sett många politiker och partier under seklernas gång. Jag förväntar mig inte att du har lagt alla stånd och hattar och mössor och Ladulåsar och Bernadotter och danska tyranner, och Gustavar och Kristinor på minnet. Politik är ju nu en gång för alla en sak som fungerar ungefär på samma sätt i Katrineholm som i Bryssel som han sa Göran Persson.  Nej inte Jöran Persson som kom i kläm mellan Sturepartiet och kung Erik för 500 år sedan och som avrättades hårt och abrupt. Utan Göran HSB Persson som nu har hand om Sparbanken och som ganska nyss hade hand om det politiska Sverige. Det var han som sa det. 

Och nu är det Magdalena Andersson som har hand om det. Det vet du va? Du behöver inte vara orolig för att hon säger att hon vill vända på alla stenar. Det är inte alla dina stenar hon ska vända på. Ifall du var orolig för det. Det är mänskliga problemstenar hon är ute efter. Och det är bra för både dig Sverige och vi Sverige. Det är jag säker på.

Ja du Sverige, du är allt på det hela taget en lyckans ost jämfört med många andra delar av planeten. Jag är väldigt glad att få bo och leva med dig här uppe i norr. Men vi ska ju inte falla i högmodsfällan förstås. Tro att vi är bättre än vad vi är. För det är vi inte. Slutar vi slita och kämpa för hur vi vill ha det så går det utför. Det har du säkert märkt Sverige. Hastigt och olustigt har du ju till exempel fått en gangstermobb på halsen som skjuter och skjuts i stora mängder runt om i landet. Polisen tycks inte riktigt räcka till för att få stopp på eländet. Vi trodde nog att vi var för bra och speciella för att något sådant skulle kunna ske. Men högmod går före fall. Och om högmodsfallet följs av ängslighet och av mummel och fummel så kan det fort gå illa.

Och så ska vi inte ha det; eller hur Sverige? Grattis på din dag Sverige. Du är gammal och fri. Och du blir vad du var. Så upp med flaggan i topp Sverige! 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Tjuvarna bröt sig in genom tre dörrar – för att stjäla butikens kassaskåp: "De visste vad de var ute efter"

Tjuvarna bröt sig in genom tre dörrar – för att stjäla butikens kassaskåp: "De visste vad de var ute efter"

Rekordmånga Norrköpingsbor blev svenska medborgare

Rekordmånga Norrköpingsbor blev svenska medborgare

Har EM-silver och 24 SM-guld – blir nationaldagstalare

Har EM-silver och 24 SM-guld – blir nationaldagstalare

De firade sin egen nationaldag

De firade sin egen nationaldag