Vi ska inte ha det som i Gaza–vi ska ha det som i Sverige

Nyligen besökte ett israeliskt tv-team Malmö. Journalisterna blev bokstavligen mordhotade och bespottade av arabiska Malmöbor.

Här ser vi Socialdemokraternas demonstrationståg som marscherar mot Götaplatsen i Göteborg på första maj i år. Det är fritt fram att tycka vad man vill om S, om Israel, om SD, om skatter, om klimat, om invandring, om Magdalena Andersson eller om Ulf Kristersson. Men det ska ske på ett ordnat sätt.

Här ser vi Socialdemokraternas demonstrationståg som marscherar mot Götaplatsen i Göteborg på första maj i år. Det är fritt fram att tycka vad man vill om S, om Israel, om SD, om skatter, om klimat, om invandring, om Magdalena Andersson eller om Ulf Kristersson. Men det ska ske på ett ordnat sätt.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Krönika2024-05-12 12:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Expressen intervjuade Ohad Hemo som är en av journalisterna (10 april) i teamet från Israel. 

"Ohad Hemo har mångårig erfarenhet från Västbanken och Gaza, säger i programmet att det han hör i Malmö är extremare än det han hör bland palestinier på Västbanken.

– Gazakriget är närvarande överallt här. Det är mängder av palestinska flaggor och symboler. Vi kunde vara i Gaza eller Ramallah, i Kairo eller Damaskus," säger Ohad Hemo till Expressen. 

Det där är viktiga ord. Scenerna som utspelats i svenska städer efter Hamas terrorattack den 7 oktober och under musikfesten i Malmö under den gångna veckan visar på vad Sverige skulle kunna utvecklas till om vi inte skärper oss. Bilder och filmer från flera av de här gatumötena visar upp utanförskapets aggressivitet och fanatism. Gapande och skrikande människomassor ska man se upp med.Vi har vart där och vi har tagit oss ur det med hjälp av kloka demokrater och kungar. Det vore ett demokratiskt självplågeri av högsta idiotiska rang att nu åter börja gulla med avarterna i folkdjupet. 

Jag har absolut inget mot demonstrationer. Sedan jag var en tvärhand hög har jag gått i socialdemokratiska förstamajtåg. Det är ordnade och ombudsmannaövervakade tillställningar där våld är otänkbart. Att under ordnade former till exempel demonstrera mot Israels krigföring och/eller att demonstrera mot att Israel deltar i en musiktävling i Malmö är heller inget konstigt. Tillvaron vimlar av åsikter och uppfattningar som är mer eller mindre konstiga i breda befolkningsgruppers ögon. Inom breda ramar - hets mot folkgrupp, och stöd för terrorgrupper som Hamas sätter gränserna - kan man efter ansökan om tillstånd få demonstrera för och emot nästan vad som helst. Men den svenska koden är "på ett ordnat sätt." 

Det är den koden som regeringar under ett par decennier har försökt förtränga. Det har blundats för att svenska folket entydigt i undersökning efter undersökning slår fast att sådant som hudfärg och födelseland är försumbart för svenskheten. Det viktiga är att arbeta, att lära sig svenska, att sköta sig och att betala skatt. 

När folken i Europa röstade på bästa bidrag i musiktävlingen ESC i lördags kväll så fick Israels låt och artist ett mycket starkt stöd. Hatet mot judar och Israel är framförallt utbrett i Mellanöstern och i vänster- och högerextrema kretsar. Det är inget för oss. Vi ska inte ha det som i Gaza. Vi ska ha det som i Sverige. På ett ordnat sätt.