Gangsters har inget med arbetare att skaffa

Alby Centrum fångat på bild en dag 2020. Människorna på bilden råkade bara vara där när bilden togs.

Alby Centrum fångat på bild en dag 2020. Människorna på bilden råkade bara vara där när bilden togs.

Foto: TT

Krönika2021-05-05 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Natten mot onsdagen 5 maj sköts en ung man ihjäl i Örebro. Natten mot tisdagen 4 maj sköts en man i tjugoårsåldern ihjäl i Alby i södra Stockholm. Jag ögnar igenom ett femtiotal rubriker om Alby som har publicerats i Dagens Nyheter från 2015 och fram till den gångna nattens mord: Knivöverfall, rån, skjutningar, mord, skottskador, personrån, våldtäkter, attack mot poliser, bomber, knivöverfall, hemlösa och ensamkommande gör tunnelbanestationen i Alby otrygg, fem anhållna; alla nekar, och så vidare och så vidare. Nyheterna från gangstervärlden blandas sporadiskt upp med nyheter från det kommunala Botkyrkabyggen som ska satsa 70 miljoner kronor på tryggheten i och runt sina hyreshus i Alby och med nyheter från SL som ska göra miljonsatsningar på tryggheten i kollektivtrafiken i Albytrakten. Nyhetsflödet från Örebro är av samma omfattning och karaktär. Gangstersamhället ångar av otrygghet, rädsla, armod, förtryck och av många miljarder från de arbetande skattebetalarna för att försöka upprätthålla tryggheten så gott det går. Det vill till att ha de här sakerna klara för sig. Var pengar kommer från, vad trygghet är och - har det visat sig - vad skillnaden är mellan en gangster och en arbetare. 

Den tidigare kulturchefen på Aftonbladet Åsa Linderborg är numera kolumnist i samma tidning. I sin senaste kolumn (4 maj) öser hon ur sig rättmätig ilska över "romantiseringen" av gangstersamhällets olika uttryck: "Radion är påslagen. P1 annonserar ett samtal om gangsterrap, är den månne ”den nya arbetarlitteraturen”? Äh, skjut mig i huvudet. Arbetarlitteratur handlar om arbete. Om pliktkänsla, yrkesstolthet och skötsamhetsideal. Att man är smärtsamt medveten om sin plats i produktionen och därmed också om sin plats i samhället. Gangsterrap handlar om dem som försörjer sig på annat: knark, rån, indrivning och bedrägeri. Att kalla gansterrap för arbetarlitteratur är ett hån mot alla som går till jobbet eller som kämpar för att få ett."

Arbete är viktiga saker. Viktiga saker kräver en hel del av utföraren. I en valrörelse nyligen ringdes unga väljare upp av Socialdemokraterna. De som svarade fick höra Stefan Löfvens inspelade röst säga något i stil med att "jag lovar dig många tidiga morgnar och chansen till ett bättre liv." S hade då en kampanj för utbildningsplikt för den som inte hade gymnasieexamen och som ville försörjas av det allmänna. Jag hoppas att det gick bra för den där kampanjen. Kunskap är viktiga saker bland annat därför att det ökar chansen att kunna försörja sig genom hederligt arbete och därför att det minskar risken att bli skjuten ute på gatan en kylig måndagsnatt i Alby och en kylig tisdagsnatt i Örebro och en kylig onsdagsnatt i ?

Åsa Linderborg är författare, kolumnist på Aftonbladet och arbetardotter.
Åsa Linderborg är författare, kolumnist på Aftonbladet och arbetardotter.
Karta: Alby centrum