Sveriges kung och statschef Carl XVI Gustaf levde på juldagen upp till ordspråket "gammal är äldst". I kungens jultal till "alla i Sverige" stod gemenskap och trygghet i centrum tillsammans med varsamt allvarliga påminnelser om allas vårt ansvar för ett starkare och bättre Sverige.
Kungens jultal var i sig självt ett slags replik och antites till den annars dominerande och mediedrivna bilden av ålder och erfarenhet som ett problem och hinder för offentligt maktutövande. Kungen nio minuter långa SVT-sända juldagstal visade övertydligt och bokstavligt att ålder och erfarenhet i allt väsentligt är en källa för samhällsnyttig vishet och reflektion. Sveriges kung Carl XVI Gustaf sätter en stillsam motbild till presidenternas bataljer på andra sidan Atlanten.
Med stigande ålder ökar förstås riskerna för fysiska och psykiska sjukdomstillstånd och bräckligheter; inget konstigt med det. Vi kan alla - oavsett om vi är presidenter, kungar, direktörer, arbetare, chefer eller redaktörer - drabbas av kapacitetsbrister som gör det nödvändigt för oss att dra oss tillbaka från de mest ansträngande frontlinjerna. Så är det. Men dessa insikter om livets realiteter bör alls inte ensidigt få sätta bilden av vad stigande ålder betyder och innebär i samhället och politiken.
Det krävs livserfarenhet för att på ett trovärdigt satt dra upp sambanden mellan dåtid och nutid. När kungen talar om "gemenskap och trygghet", om vikten av att "samlas och minnas" och om livets inslag av "sorg och saknad" så skulle det med en annan avsändare och i andra sammanhang kunna avfärdas som tunna floskler. Så är det. Det kungen gör är att ge djup och tyngd åt de ibland utnötta paradorden om trygghet och gemenskap och ansvar. Det som ger honom djup och tyngd är i grunden hans 78 år här på jorden; år som i allt väsentligt har framlevts i offentlighetens ljus.
Att ha levt 78 år är naturligtvis ingen garanti för visdom och förmåga till vettig reflektion. Det vet vi alla. Däremot är 78 år av livserfarenhet något som ökar möjligheten, för den som vill, att förse paradord som trygghet, gemenskap och ansvar med större djup och bred.
Det livet steg för steg lär oss är att inse skillnaderna mellan väsentligheter och småsaker. Det kungen gör i sin offentliga roll är att dela sina perspektiv med oss. Han ser oss i ögonen och säger "kära svenskar" och det känns helt och fullt att han menar vad han säger och att han verkligen vill att vi ska ta intryck av hans ord om livet och tingen. Kungen visar att livserfarenhet och reflektion är minst lika viktiga samhällstillgångar som ungdomlig iver och debattlystnad.