Framgång med de bästa argumenten från S och SD

Mattias Tesfaye är Danmarks utlännings- och integrationsminister. Tesfaye mötte nyligen (4 februari) Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt för en längre intervju.

Är Anders Ygeman det slags migrationsminister som kan bidra till att Magdalena Andersson kan undvika en valförlust på grund av invandringen?

Är Anders Ygeman det slags migrationsminister som kan bidra till att Magdalena Andersson kan undvika en valförlust på grund av invandringen?

Foto: TT

Krönika2022-02-07 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redaktionen bjuder på en svensk textversion av intervjun. Mattias Tesfaye har ansvaret för den i Danmark socialdemokratiska paradgrenen invandring och integration. Statsminister Mette Frederiksen och Mattias Tesfaye är ett radarpar i dansk politik. Vilket inte är särskilt svårt att förstå när man lyssnar på och läser intervjun i Kvartal. 

Tesfaye har verkligen orden med sig. Klokskaper och genomtänkta resonemang rullar som välbalanserade pärlor genom intervjun. I kombination med utstrålningen av politisk hantverksskicklighet - karln är dessutom murare - framstår han som en person att lita på och som en som säger som det är på ett snyggt sätt.

Han konstaterar till exempel apropå Socialdemokratiets och hans egna framgångar i opinionen att man "vinner inte val på en bra invandringspolitik men man förlorar val på en dålig invandringspolitik." Det är precis så det ligger till. Att sköta invandringen på ett stramt och klokt sätt är närmast en hygienfaktor för vilken välfärdsstatsregering som helst. Det tar medborgarna mer eller mindre för givet. Det är när invandringen missköts som det går illa också politiskt.: "Det är Socialdemokraternas kärnväljare som får betala det högsta priset om invandringen blir utom kontroll", säger Tesfaye. 

Med tanke på integrationsproblemens omfattning i Sverige är det sannolikt endast Sverigedemokraternas dåliga rykte och rasistiska rötter som har räddat S från kollaps under det senaste dryga decenniet. 

Mattias Tesfaye argumenterar utan skygglappar. För en svensk lyssnare blir det tydligt att han tar de bästa argumenten från S och SD i invandringsfrågan; vilket bildar en väljarbehaglig helhet. Tesfaye talar kliniskt om strukturella och politiska problem och han kan självfallet se stora fördelar med invandring. Samtidigt slår han fast att det är en "stor fet lögn att europeisk asylpolitik är humanistisk" och han kritiserar (vilket var ett av Jimmie Åkessons tidiga paradnummer) det orimliga i att Danmark likt Sverige lägger enorma resurser på det egna asylmottagandet när hjälpen istället borde gå dit där de stora flyktingströmmarna är; i närheten av krig och konflikter. 

Tesfaye citerar med gillande Göran Perssons ord om att "Politik är att kunna." Det räcker inte med att vilja. Så är det. Frågan är om Magdalena Andersson har en "egen Tesfaye" i Anders Ygeman? Kan han? Vill han? 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om