Frågan om Nato är synnerligen olämplig för återfall

Socialdemokraterna behöver hålla linjen. Allt annat kommer att såra Sverige och socialdemokratin.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson bör vårda sitt handslag om Natopolitiken hela vägen fram till ett medlemskap. Magdalena Andersson lämnade in ansökan och Ulf Kristersson har uppdraget att få den i hamn. De sitter i samma båt. Och i den båten sitter också Sveriges behov av snabbt ökat säkerhet i form av ett medlemskap.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson bör vårda sitt handslag om Natopolitiken hela vägen fram till ett medlemskap. Magdalena Andersson lämnade in ansökan och Ulf Kristersson har uppdraget att få den i hamn. De sitter i samma båt. Och i den båten sitter också Sveriges behov av snabbt ökat säkerhet i form av ett medlemskap.

Foto: TT

Krönika2022-11-07 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands angreppskrig mot Ukraina sände en chockvåg in i många kretsar och nätverk i Sverige. Varav socialdemokratin nog är det mest tydliga och betydelsefulla. Opinionen inom S för ett svenskt medlemskap i Nato bestod väl före Rysslands anfall av ungefär 10 procent. Ett par månader efter ryssarnas storskaliga angrepp hade de Natopositiva inom S ökat till över 60 procent. Partiledningen med dåvarande statsminister Magdalena Andersson i spetsen vände på en femöring; en vändning som även inkluderade försvarsministern Peter Hultqvist som så sent som på den senaste partikongressen i november 2021 drog ner applåder när han lovade att Sverige aldrig skulle komma att bli medlem i Nato; i vart fall inte så länge som han var försvarsminister. Nu lär det väl i och för sig bli under Hultqvists efterträdares Pål Jonsons (M) vakt vid rodret som medlemskapet verkligen blir av. 

Regeringsskiftet är inte oväsentligt i sammanhanget. Ute på sociala medier och även mer direkt från S nyutnämnda utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson märks nämligen tendenser till återfall i gamla beteenden och uppfattningar från tiden före omsvängningen i frågan om medlemskap i Nato. I helgen var den nye utrikesministern Tobias Billström gäst i Ekots Lördagsintervju. I intervjun markerade Billström tydligt att den nya regeringen utan tvekan stod bakom det avtal som den tidigare S-regeringen slutit med Turkiet för att söka undanröja den turkiska statsledningens motstånd mot Sveriges medlemsansökan. 

I avtalet som den tidigare utrikesministern Ann Linde (S) undertecknat slås fast att Sverige (och Finland) inte ska ge någon som helst stöd och support till namngivna organisationer vilka bedöms stå terrorklassade PKK nära. I Lördagsintervjun upprepade Billström detta löfte. Vilket har dragit igång en märklig debatt i media. Såret om Nato rivs upp och allt från Vänsterpartiet - som gärna låter sina riksdagsledamöter vifta med PKK: s terrorflaggor - till löst vänsterfolk på sociala medier och som nämnts även Morgan Johansson (S) protesterar med varierade ordval mot Billströms Natopolitik. 

Att Sverige så snabbt och smidigt som möjligt blir en fullvärdig medlem av Nato är den för dagen klart viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska frågan. Magdalena Andersson tog som statsminister ett stort ansvar i en svår tid för Sverige. Decennier av retoriskt Natomotstånd lades åt sidan för Sveriges bästa. Socialdemokraterna behöver hålla den linjen. Allt annat kommer att såra Sverige och socialdemokratin.