Förvåning, ovisshet och oförmåga präglar vår samtid

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har döpt sin årsrapport för 2022 till "Ovisshetens tid."

Statsvetaren och professorn Gissur Ó Erlingsson vid Linköpings universitet är en av de medverkande i SOM-institutets årsrapport "Ovisshetens tid."

Statsvetaren och professorn Gissur Ó Erlingsson vid Linköpings universitet är en av de medverkande i SOM-institutets årsrapport "Ovisshetens tid."

Foto:

Krönika2023-07-25 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Författarna vid det ansedda institutet som sedan länge granskar och utvärderar samhällsutvecklingen, opinionen och medierna slår an tonen i rapportens förord: "Det har sagts att ovisshet ofta härstammar från en känsla av förvåning. (--) När känslan av förvåning hunnit pågå under en tid övergår den ofta i ovisshet. Och det är ungefär där vi står nu."

"Förvåning" är nog en väl fångad sinnesstämning av SOM-institutet. Den tidigare statsministern Stefan Löfvens bevingade ord om att "vi såg det inte komma" när han 2019 intervjuades i SVT: s Agenda om invandringens problem är ett klockrent exempel på just förvåning inför samhällsutvecklingen. I Löfvens fall ska det väl i ärlighetens namn sägas att det nog mest handlade om retorisk förvåning. Regeringspartierna S och MP hade redan i slutet av 2015 tvärvänt om invandringen därför att den inte längre gick att hantera på ett samhällsförnuftigt sätt. Den dåvarande socialdemokratiska utrikesministern och auktoriteten Margot Wallström hade tidigare under hösten 2015 offentligt varnat för att "systemet skulle braka ihop" i delar av samhället om inget gjordes för att bromsa invandringen. Den politiska förvåningen övergick hur som helst i en lång period av ovisshet. Och precis som SOM-institutet konstaterar så är det ungefär där vi står nu. 

Medborgarnas förvåning har sannerligen inte varit mindre än inom politiken. Plötsligt vimlade det av tiggare i Sverige; hur gick det till? Plötsligt skjuts och sprängs och mördas det på öppen gata i Sverige som aldrig förr; hur gick det till? Plötsligt eldas det koraner i parti och minut; hur gick det till? Plötsligt attackerar tusentals människor runt om i Sverige poliser och brandmän; hur gick det till? Plötsligt ska vi gå med i Nato; hur gick det till? Plötsligt ska det byggas kärnkraft igen; hur gick det till? Plötsligt är SD en (stor) del av regeringsunderlaget; hur gick det till?  Och ovissheten finns självklart där. Vart ska allt sluta?

Medborgarnas visshet är den svenska färdriktningen är dock tvärtydlig: Den svenska staten utstrålar ett slags manifest oförmåga att komma tillrätta med de allvarliga problemen.  Enligt SOM-institutets mätningar anser hela 67 procent av oss som bor i Sverige att utvecklingen går åt fel håll. Endast 13 procent är av motsatt uppfattning. Rekorddåliga siffror; inget snack om den saken. För de tre stora partierna är mandatperiodens viktigaste uppgift att räta ut frågetecken, skapa mer positiv sammanhållning och att sprida mindre förvåning omkring sig i samhället.