Försäkrade och jämlika vänner är viktigare än någonsin

"Osäkerheten är formidabel", konstaterade Gudrun Persson i Ekot. Hon är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI och Rysslandskännare av rang.

Gudrun Persson forskningsledare FOI, statsminister Magdalena Andersson och Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg bär upp Folkbladets ledarsida idag.

Gudrun Persson forskningsledare FOI, statsminister Magdalena Andersson och Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg bär upp Folkbladets ledarsida idag.

Foto: Skärmdump från SVT, TT

Krönika2022-03-14 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I samma inslag varnade Martin Kragh som är biträdande chef vid Centrum för Östeuropastudier för att en "ny järnridå" är på väg att sättas upp i Europa. Och det är väl just det som Putin håller på med; han bombar in Ukraina i Ryssland och sätter upp järnridån vid gränsen till Polen. Till att börja med. Ingen vet. "Osäkerheten är extrem", sa Martin Kragh. På bara ett par veckor har allt förändrats. "Alla länder inleder nu stora militära upprustningar", sa radions tidigare Rysslandskorrespondent Sten Sjöström i radioinslaget. "Militärerna kommer att spela en större roll än tidigare", sa Sjöström. 

I detta hav av osäkerhet har det mycket marginell betydelse för världens stabilitet/destabilitet vad Sverige gör eller inte gör. Däremot är ju Sveriges agerande viktigare för oss som bor här i Sverige. Som Anna Dahlberg skriver på Expressens ledarsida (12 mars) så finns det starka drag av "blågul egoism" i den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken. Att länder ser till sig själva först är naturligtvis inte ett isolerat svenskt karaktärsdrag. Att vi gärna förklär egenintresset till något slags lite finare världsintresse är vi heller inte ensamma om. Det något mer speciella med Sverige här och nu, skriver Anna Dahlberg, är däremot att statsministern Magdalena Anderssons blågula egoism är så "ogenerad". Det ligger en hel del i Dahlbergs observation. Magdalena Andersson talar gärna om att det bästa för Sveriges säkerhet är hennes "första och sista fråga" inför varje beslut. 

Att vara egoistisk är emellertid inte synonymt med isolation. Ömsesidighet, upplyst egennytta, solidaritet; se där tre olika sätt att ordsätta fundamentet för hela den kommersiella och ideella försäkringsbranschen: Jag hjälper dig om du hjälper mig. Den blågula egoismen far därför iväg för långt när vi till exempel gärna vill få hjälp från Nato men samtidigt uttrycker att ett argument mot Natomedlemskap är att vi också kan behöva ge hjälp. Jag tror vi behöver lära oss att bli lite mer av jämlikar. Vi har ingen gräddfilslänk under Atlanten som innebär att vi - bara för att vi är vi -står under beskydd av den stora demokratins kärnvapen. 

"En mörk tid väntar oss", sa Gudrun Persson till Ekot. Den kloka blågula egoisten ser till att köpa sig en försäkring medan tid är. I formidabelt osäkra tider är försäkrade och jämlika vänner värdefullare än allt annat.