Förklaringen är att Sverige har låtit det ske

Krönika 26 maj 2021 19:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Varför just i Sverige?" Det frågar sig Brottsförebyggande rådet (Brå) i det sista kapitlet av rapporten "Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder" som myndigheten släppte 26 maj. Det som hänt "just i Sverige" och som behöver förklaras är i huvudsak nedanstående fakta från Brås rapport: 

"Sett till samtliga studerade länder var det i genomsnitt knappt 8 personer per miljon invånare som blev offer för dödligt våld i Europa 2017 (det senaste året för vilket data för samtliga länder var tillgängligt), vilket kan jämföras med 11 personer per miljon invånare i Sverige. Sedan dess har den svenska nivån stigit ytterligare, till 12 personer per miljon invånare 2020.

Den största skillnaden mellan Sverige och övriga Europa avser dödligt våld med skjutvapen mot 20–29 åringar. (--) I slutet av perioden utmärker sig Sverige med runt 18 avlidna per miljon invånare i denna åldersgrupp, jämfört med 0–4 avlidna i de flesta andra länder."

På 15 år gick Sverige från botten till den absoluta toppen i Europaligan för mord med skjutvapen. Den stora merparten av det dödliga skjutandet i Sverige är kopplat till det som kallas för "kriminella miljöer". Vilket vad jag förstår i allt väsentligt är synonymt med de delar av de offentliga miljöer som mördare med skjutvapen har ockuperat och gjort till sina miljöer. Brå vänder och vrider på den där frågan om varför just i Sverige? Droger, skjutvapen, invandring, etnisk mångfald, bristande integration, socioekonomiska missförhållanden, social utsatthet och utsatta förorter är knappast problem som Sverige är ensamt om. Allt smälter väl ner till att svaret på frågan om varför just Sverige har blivit det land där flest unga män skjuts ihjäl är att Sverige har tillåtit det ske. Några andra rimliga förklaringar finns ju inte. Vilket också Brå resonerar sig fram till utan att för den sakens skull sammanfatta slutsatsen lika explicit som vad jag gör. Det Sverige har tillåtit ske är gangstergängens organisering. Gangstergäng med vapen triggar gangstergäng med vapen; så hänger det ihop. Sverige har under många år haft för tama lagar, för svaga mordutredningar (väldigt få gangsters åker fast), för mycket straffrabatter, för dåliga skolor, för oreglerad invandring och för mycket av att "gängens livsstil blivit ett slags industri där medierna och nöjesindustrin spelar med", som riksdagsledamoten Mohammed Nuur (S) säger till DN: s reporter Ulrika By.(26 maj) Sverige har låtit det ske. Frågan är vad Sverige vill ska ske nu? 

 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ukraina

Omvärlden fördömer den ryska annekteringen

Omvärlden fördömer den ryska annekteringen
Ukrainakriget

Sverige fördömer Rysslands annekteringar

Sverige fördömer Rysslands annekteringar

V och MP hamnade utanför "regeringsförhandlingarna"

V och MP hamnade utanför "regeringsförhandlingarna"

"Krismaten" gick hem hos eleverna på Nyströmska

"Krismaten" gick hem hos eleverna på Nyströmska

Nya uppdrag för Ottosson och Carvalho

Nya uppdrag för Ottosson och Carvalho
Visa fler