Föräldrar som är rädda för att barnen ska skjutas

Martin Holmgren är generaldirektör för Kriminalvården.

Inrikesminister Mikael Damberg borde ta ledningen och se till så att regering och riksdag går upp i stabsläge för att slå ut den systemhotande  kriminaliteten.

Inrikesminister Mikael Damberg borde ta ledningen och se till så att regering och riksdag går upp i stabsläge för att slå ut den systemhotande kriminaliteten.

Foto: Erik Simander/TT

Krönika2020-09-23 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På språket GD-svenska meddelade Holmgren nyligen (22/9) att myndigheten har stora problem: ”Jag vill vara tydlig med att samtliga delar av vårt grunduppdrag just nu utmanas kraftigt.”

Fängelser och häkten är överfulla vilket är ett särskilt allvarligt problem i den högsta säkerhetsklassen. Trängsel och underbemanning på anstalter med många gängkriminella och extremister med djup förankring i gangsterkulturen kan lätt leda till våld, upplopp och ökade risker för fritagningsförsök som innebär stora risker för personalens säkerhet.

Platsbristen leder också till att fängelsedömda brottslingar får vänta i flera månader på att låsas in. Vilket i praktiken betyder att de vistas ute i det fria där de utan större risker kan fortsätta att begå brott i väntan på att gå in i fängelse. 

Martin Holmgren berättar att Kriminalvården nu har gått upp i ”stabsläge”, vilket betyder att ledningen för myndigheten har större befogenheter att fatta även omfattande beslut utan för mycket långbänkar. 

Situationen är självklart allvarlig och är ännu en påminnelse om att alla länkar i rättsstatens kedja behöver fungera för att staten ska klara sin grundläggande uppgift att ansvara för rättsskipningen med auktoritet och trovärdighet.

De som verkligen borde gå upp i stabsläge är regering och riksdag. Den kriminella utvecklingen i Sverige är systemhotande. Vilket finansminister Magdalena Andersson pekade på när hon i måndags (21/9) presenterade regeringens budget. Hon talade om ett Sverige där ”föräldrarna är rädda för att barnen ska bli skjutna när de är ute och leker.” Ett uttalande som för några år sedan hade fått enorm uppståndelse. Men som nu passerar som en politisk ”one-liner” bland andra. Så avtrubbade har vi blivit. Vilket är minst lika farligt som skjutandet i sig självt.

Det är lagstiftarna som har de verkliga befogenheterna att skärpa och vässa hela den rättsstatliga kedjan. Många åtgärder har bäring på Kriminalvårdens problem. Sverige behöver en gång för alla få ordning på utvisningarna av utländska brottslingar. Sverige behöver snabbt få koll på det brottsalstrande ”papperslösa” samhället. Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) antog (Ekot 19/9) att det bara i Södertälje fanns ”tusentals” människor utanför folkbokföringen. Inom eller utom landets gränser behöver Sverige snabbt skaffa sig fängelsekapacitet nog för att för långa tider plocka gängkriminella gangsters av banan.