Folkbladet tar ett steg från söndagar och till vardagar

Söndagen den 20 september 2015 gavs det första numret av Folkbladets Söndagstidning. Idag den 31 december 2023, efter lite drygt 415 Söndagstidningar, har tiden kommit för att ge ut det sista numret.

Folkbladets chefredaktör Malin Perk ser fram mot 2024. Hon är fast förankrad i Norrköpings nyhets- och händelsemiljö. Så var också våra grundare 1905. Skillnaden mellan då och nu handlar inte om innehåll utan om distribution. Att använda bästa tillgängliga teknik har alltid drivit tidningsmakandet framåt.

Folkbladets chefredaktör Malin Perk ser fram mot 2024. Hon är fast förankrad i Norrköpings nyhets- och händelsemiljö. Så var också våra grundare 1905. Skillnaden mellan då och nu handlar inte om innehåll utan om distribution. Att använda bästa tillgängliga teknik har alltid drivit tidningsmakandet framåt.

Foto: Folkbladet

Krönika2023-12-31 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndagstidningen är och var helt digital. Dels kan våra prenumeranter läsa den som en E-tidning, precis som den som vill kan göra med alla tidningar som vi ger ut i Folkbladet. E-tidningen är ett så kallat "pdf-dokument" - Portable Document Format - som skapas av varje tryckfärdigt Folkbladet. Det speciella med Söndagstidningen är att den aldrig blivit tryckt. Utan bara digitalt distribuerad. Ett urval av innehållet i Söndagstidningen har också kunnat läsas på vår webb folkbladet.se och i folkbladet mobil. 

Att distribuera tidningsinnehåll digitalt har blivit allt vanligare under det senaste decenniet. Strax före jul bjöds Folkbladets och alla andra redaktioner inom NTM - Norrköpings Tidningars Media - på tårta för att uppmärksamma att vi nu har 100 000 digitala prenumeranter. Intresset för det digitala har år för år ökat stadigt hos våra läsare och annonsörer. 

Och nu är det alltså dags för Folkbladet att ta ett mer ordentligt och större digitalt steg. Vi säger hej då och tack för allt till den digitala Söndagstidningen och vi säger hej och välkommen till ett mer digitalt Folkbladet under veckans alla andra dagar. 

När Folkbladet startades 1905 av fackligt anslutna arbetare så slet man med enkla och svårarbetade tryckpressar för att få till några tidningssidor som sedan manuellt delades ut bland prenumeranterna. Tekniken förfinades allteftersom och under 70-80 år var papperstidningarna helt dominanta som nyhets- och annonsbärare. Det fanns ingen konkurrens att tala om. Några korta nyhetssändningar i radion, lite direktreklam till hushållen, trevande TV-sändningar; det var allt. För att uttrycka det med en underdrift; så är det inte längre. 

När det nya året slår upp sina pigga och nyfikna ögon på nyårsdagen 2024 så kavlar vi upp ärmarna för att se till att nyhetsarbetet som utförs av pigga och nyfikna medarbetare på Folkbladet ska nå ut och fram till fler digitala prenumeranter. Vi lägger om vårt sätt att arbeta. Under dagar, kvällar och helger producerar vi innehåll för vår webb och mobil. Mot slutet av dagen får vi hjälp av kollegor att sätta samman en papperstidning med det bästa från dagen för våra pappersprenumeranter. Men jag vill inte hymla.Papperet sjunger snart på sista versen. Folkbladets framtid är digital. Söndagstidningen har plöjt upp den digitala fåran. Nu breddar vi fältet. Testa oss gärna.