Det tidigare statsrådet och nuvarande ordföranden för S-Kvinnorna Annika Strandhäll har i vart fall fört fram ett förslag om att den lagstadgade arbetstiden ska kortas från 40 och till 35 timmar. LO: s ordförande Johan Lindholm talar också positivt om arbetstidsförkortning men han vill gå fram avtalsvägen och är inte så glad i ny lagstiftning.
Den ständigt aktive och intressante socialdemokraten Lars Stjernkvist är däremot högst tveksam till arbetstidsförkortning. I en intervju med sajten "tidningen näringslivet" säger Stjernkvist att han "håller fast vid analysen att det tvärtom behövs åtgärder för att öka antalet arbetade timmar (--) Förkortas arbetstiden ökar konkurrensen om arbetskraften ytterligare och det blir ännu svårare att rekrytera de som behövs – inom alla sektorer," säger Stjernkvist.
Lars Stjernkvist mäler ut sig från mängden genom sitt obrutna självtänkeri och genom sitt frimodiga och vänskapliga sätt att ständigt försöka lyssna in hur landet ligger och hur politiken bäst bör anpassas till rådande förhållanden.
Under tre år har Stjernkvist på deltid varit chef för "Kansliet för ett hållbart arbetsliv" på regeringskansliet. Han tillsattes av den socialdemokratiska regeringen Löfven 2021 och när Ulf Kristersson installerade sin moderatledda regering efter valet 2022 var det inget som förändrade utredningstillvaron för Lars Stjernkvist. Han är å ena sidan en mycket tydlig socialdemokrat ut i varje fingerspets. Å andra sidan är han det slags klassiska socialdemokrat som inte i onödan dömer ut uppfattningar och regeringar bara därför att de inte emanerar från Socialdemokraterna. Därför blev han kvar på regeringskansliet och kunde fullborda sitt uppdrag under den moderatledda regeringens första två år.
Tankar och analyser om vägar framåt för ett mer hållbart arbetsliv bör ju i en hyfsat bra värld heller inte vara något som hårt separerar moderater och socialdemokrater. Och Stjernkvist är, som sagt, mycket tveksam till att staten ska lägga resurser på generella arbetstidsförkortningar. Däremot ser han stora behov av särskilda insatser (arbetsmiljö/arbetstid) inom vård- och omsorgssektorn. Stjernkvists kansli förordar att staten tar ett mer samordnat ansvar för "kompetensförsörjningen inom välfärdens yrken." Ett mycket bra förslag i mina ögon. De eviga bråken om statsbidragen behöver mönstras ut till förmån för en sammanhållen välfärdsstat. Och ska den där välfärdsstaten vara något att ha i längden så krävs fler som arbetar effektivt fler timmar och år än vad vi gör idag.