Sist vi träffades för ett mer rejält samtal var 2020. Mats Annerfeldt hade varit ordförande för Socialdemokraterna i Finspång under ett par år. Det var pandemi och han var riktigt less på att sitta hemma vid köksbordet och arbeta. Sedan valet 2022 är Annerfeldt kommunstyrelsens ordförande i Finspång. Fredagen den 19 juli 2024 träffades vi i ett ganska så ödsligt kommunhus för att spela in ett avsnitt av podden Widar Möter.
Mats Annerfeldt är lite av en tänkare; långtifrån någon politisk buffel. Han är öppen för intryck men absolut ingen velputte för den sakens skull. När det väl står klart vad som behöver göras så är han inte den som är den. Jag har sett honom agera när besluten togs under vårvintern om att pausa intaget till den kommunala gymnasieskolan Bergska. Allt färre lever väljer att studera vid Bergska och kostnaderna skenade. Samtidigt är Bergska en institution i Finspångs samhällsliv och protesterna från lärare, elever och andra Finspångsbor var tämligen omfattande. Som ansvarig politiker i kommunen var det inget annat att göra för Annerfeldt än att ställa sig på den lilla scenen utanför kommunhuset och ta emot vrede och ilska från de ganska många Finspångare som hade samlats där för att protestera. I podden talar vi lite om Bergska och om vad som ska hända nu.
Det bor knappt 22 000 personer i Finspång. I en vision som Mats Annerfeldt fått ärva talas om att befolkningen ska ha ökat till 30 000 senast år 2035. I kommunens egna prognoser fram till 2029 räknas dock inte med några invånarökningar. Är det någon vits att hålla sig med sådana visioner? Det blir väl inga helgjutna svar på den frågan. Vilket är begripligt. Visioner är lätta att besluta om men svårare att avveckla.
Enligt Annerfeldt har det nu äntligen börjat lossna när det gäller mark och detaljplaner för villor. Han är också angelägen om att det kan fyllas på med attraktiva bostäder i Finspångs centrum. "Finspång är som Londons finanskvarter", säger Mats Annerfeldt. "Under lunchtid är det fullt med folk i centrum men sedan blir det snabbt öde."
Mats Annerfeldt trivs med rollen som kommunpolitiker. Men han står på plats 13 på riksdagslistan för S i Östergötland. Vill han inte stå lite högre upp?
Och de ekonomiska underskotten när det gäller skola, vård, omsorg och bistånd; hur ska det lösas? Och känner sig Skånepågen Annerfeldt hemma i Finspång efter snart 30 år? Och borde det inte vara fler ingenjörer inom socialdemokratin?