Den egensinnigt underfundiga Cecilia Uddén är Mellanösternkorrespondent för Sveriges radio. I en krönika (31 augusti) bjöd hon på en bred palett av egyptiska åsikter och uppfattningar om att USA nu har avslutat sitt krig i Afghanistan. Den självplågande och självupptagna vinkeln i stora delar av västmedia är enligt Uddéns rapport vanligt förekommande även i egyptisk press. Skadeglädjen över USA: s "fiasko" är lika stor hos den alltid USA-hatande vänstern som hos de USA-hatande islamisterna. Ilskan över USA: s snöpliga krigsavslut är samtidigt stor inom delar av USA: s breda vänkrets i Egypten där man räds att USA ska dra sig undan även från president Sisi och därmed åter prisge Egypten åt det islamistiska brödraskapet; ett slags talibaner de också.
Portvakten på Cecilia Uddéns gata i Kairo slog huvuden på spiken när har svarade på Uddéns fråga om han delade den "arabiska skadeglädjen över USA: s fiasko" i Afghanistan? "Vad då för fiasko? USA har ju tvärtom lyckats - med att hålla terrorn borta från USA i 20 år. Nästan alla offer för jihadistisk terror finns ju här: afghaner, irakier, syrier, egyptier, afrikaner, ja och några europeer", svarade portvakten Mamdouh.
När USA gick in militärt i Afghanistan för tjugo år sedan var det ett svar på den militärt organiserade, islamistiska terrorattacken mot USA den 11 september 2001. Avsikten var att slå till hårt mot terrorn långt borta från de amerikanska civila liv som staten ska skydda. Som portvakten Mamdouh konstaterade så var USA lyckosam i sin uppgift. På köpet lyckades dessutom USA med bistånd från många andra västmakter att göra relativt stora insatser för mänskliga rättigheter och för kvinnors och flickors utbildning.
I den självplågande och självupptagna mediebilden så är emellertid USA: s krigsavslut ett fiaskoliknande nederlag som enligt reportern i ett annat radioinslag den 31 augusti lämnar "38 miljoner afghaner kvar i landet". I luften ligger det outsagda antagandet att västmakterna (USA) har ansvar för dessa 38 miljoner människor och att alla dessa människor är västligt sinnade som helst vill fly undan talibanerna. Saken är ju snarare den att västlig demokrati må uppskattas av många av oss i väst. Runt om i världen - inte minst i Afghanistan- så är det emellertid betydligt mer vanligt med helt andra styrelseskick och med avsevärt mer talibanlutande värderingar än vad är vanligt i väst. Allt gott och allt ont kommer inte från vare sig väst eller öst. Livet och tillvaron är en mix där USA tack och lov ännu har rollen som världspolis.