På nationaldagen brukar det talas om de svenska värderingar som ska ligga till grund för hur vi lever och verkar i Sverige. Inför EU-valet drog KD:s Ebba Busch till med att muslimer som inte delade de europeiska värderingarna skulle förvisas.
Alla länder har naturligtvis en kulturell värdegrund som är mer eller mindre gemensam i befolkningen. Utifrån de förhärskande värderingarna utformas den lagstiftning som medborgarna har att följa.
Men det betyder inte att man inte får tycka annorlunda. Den dag alla måste dela samma värderingar för att leva i ett land har landet blivit totalitärt, som professor Bo Rothstein påpekade i DN på just nationaldagen.
”Det finns något i grunden totalitärt och antidemokratiskt i allt detta tal om ”svenska värderingar”, skrev Rothstein och pekade på att grundlagen är solklar. I Sverige råder åsiktsfrihet. Samma sak gäller enligt EU:s stadga om grundläggande rättigheter.
Därför kan du mycket väl bo i Sverige och anse att du exempelvis ska kunna bestämma vem din dotter ska gifta sig med. Men du får inte tvinga henne att gifta sig med någon hon inte vill ingå äktenskap med. På den punkten är lagen glasklar och den ska du följa.
Men det är inget som hindrar att du argumenterar för att lagen ska ändras. Den åsiktsfriheten är grundläggande i en fungerande demokrati och värderingar förändras.
Bo Rothstein exemplifierar med att barnaga var tillåtet fram till 1974, samma år som det blev möjligt med fri abort.
Andra exempel är att det blev lagligt att vara homosexuell 1944, men homosexualitet var klassat som en form av psykisk störning fram till 1979. Samkönade äktenskap blev inte tillåtna förrän 2009.
Lagen om visitationszoner som tillämpas nu för första gången i Hageby i Norrköping skulle knappast ha kunnat genomföras för några år sedan. I gängkrigens spår har värderingarna förändrats och därmed fanns majoritet för så drastisk lagstiftning.
I en väl fungerande demokrati är inte gemensamma värderingar det grundläggande. Det är friheten att utifrån sina värderingar argumentera och att lagarna respekteras.
Om allt tal om svenska värderingar lägger lock på yttrandefriheten är vi illa ute.
Som Voltaire påstås ha sagt: Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.
Demokrati bygger på yttrandefrihet
I Sverige får man tycka vad man vill. Det kan tyckas självklart. Men i tider med nationalistiska krafter på frammarsch är det kanske inte det.
"Ebba Busch har fel som vill utvisa muslimer på grund av värderingar".
Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.