Faller Ukraina så undermineras både EU och Nato

Tidigare i veckan blev det klart att det turkiska utrikesutskottet har godkänt Sveriges ansökan om att bli medlem i Nato.

Ukrainas president Zelenskyj ses här vid ett samtal med Sveriges statsminister Ulf Kristersson på Harpsund i somras. Våra öden är beroende av varandra. Starkt stöd till Ukraina och  ett svenskt medlemskap i Nato kommert att bidra positivt till säkerhetens möjligheter i vår region.

Ukrainas president Zelenskyj ses här vid ett samtal med Sveriges statsminister Ulf Kristersson på Harpsund i somras. Våra öden är beroende av varandra. Starkt stöd till Ukraina och ett svenskt medlemskap i Nato kommert att bidra positivt till säkerhetens möjligheter i vår region.

Foto: TT

Krönika2023-12-28 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ärendet skickas nu vidare till parlamentet för ett slutligt avgörande. Samtidigt rapporteras från Bryssel hur EU: s medlemmar förbereder sig för att kunna runda Ungerns veto mot att ge fortsatt stöd till Ukraina; som är i stort och akut behov av ekonomiskt bistånd för att kunna stå emot det ryska anfallskriget som nu är inne på sin andra vinter. 

Ungern vägrar att säga ja till bidrag till Ukraina. Men EU kan istället ge stöd i form av "lån" till Ukraina; ett beslut som inte kräver enighet med alla medlemsstater. 

Att Sverige så snart som möjligt blir medlem i Nato och att EU och den övriga fria världen fortsätter att ge starkt stöd till Ukraina är två avgörande händelser för säkerheten i vår del av världen.

Att Turkiet och Ungern inte i längden kan diktera villkoren för säkerhetspolitiken är ett styrkebesked för demokratin. Både EU och Nato är brett sammansatta organisationer av stater. Kärnan och ryggraden utgörs av medvetna och liberala demokratier. Men det är ju ingen hemlighet att det finns medlemmar i de båda föreningarna som nog också skulle platsa in i mer auktoritära och demokratiblyga sammanhang. EU och Nato är kort sagt inte klubbar för de "perfekta". Här finns också medlemmar som framförallt är med eftersom det vore betydligt sämre om de slog sig i lag med den andra sidan.

EU: s grundarländer har steg för steg tagit sig an forna fascist- militär - och kommunistdiktaturer i Europa. När EU startades var två av de sex medlemmarna Italien och Tyskland; två diktaturer som slogs ut av det andra världskrigets segrarmakter. Att få in förlorare och vinnare i samma klubb är EU: s grundidé för byggande av säkerhet och demokrati. Nato har tagit sig an gamla europeiska diktaturer på ungefär samma öppna sätt. Vilket kan göra vissa procedurer sega och komplicerade intill förbannelse. Men alternativen är sämre. Mycket sämre.

Sveriges medlemskap i Nato är ett självklart utvecklingssteg. Det märkliga är att det har dröjt så länge som det har gjort. Vi kommer att vara säkrare i Nato än utanför. Västvärldens fortsatta stöd till Ukraina är en betydligt större fråga för vår del av världen. Militärt och ekonomiskt och socialt är västvärlden flera gånger större än Ryssland. Att låta Ukraina falla för ett aggressivt och totalitärt Ryssland vore ett stort och historiskt misstag som skulle underminera fundamenten för både EU och Nato.