Extrem förnekelse av framsteg göder katastrofmyter

Värre är att ledande, och inte så sällan liberala opinionsbildare krokar arm med dessa rörelser och stämningar när det gäller att förneka de framsteg som uppnåtts och uppnås.

Banvallen brast under ett SJ-tåg på väg mellan Stockholm och Sundsvall. Hans hällregn sägs vara orsaken. Att förstärka och bygga om banvallar för en växande tågtrafiken är mycket angeläget.

Banvallen brast under ett SJ-tåg på väg mellan Stockholm och Sundsvall. Hans hällregn sägs vara orsaken. Att förstärka och bygga om banvallar för en växande tågtrafiken är mycket angeläget.

Foto: TT

Krönika2023-08-09 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ovädret Hans är förmodligen ett slags försmak på det varmare och fuktigare klimat som kommer att prägla Sverige framöver. Vilket ställer krav på anpassning av en rad olika verksamheter. Otillräckliga dagvattenbrunnar, dåligt dränerade källare, banvallar och vägar, undermåliga och uråldriga vatten- och avloppsrör och lågt belägen bebyggelse i stort är några aktuella exempel på problem som visar upp sig när det ösregnar under några dagar. Anpassningen till ett förändrat klimat pågår också runt om i landet. Det finns nog anledning att lägga i en högre växel för att öka säkerheten i samhället. 

Klimatanpassningen pågår också i andra änden av problemet. Solceller, elbilar, kommande ny kärnkraft och vindkraft ute till havs och fredad vattenkraft är exempel på insatser som steg för steg kommer att minska mänskligt producerade utsläpp av planetuppvärmande gaser. 

Det statliga Naturvårdsverket har ansvaret att föra bok över utsläppen i Sverige. År 1990 är bokföringens basår. Utsläppen har minskat med 37 procent mellan 1990 och 2022. Utsläppsminskningen har varit parallell med kraftigt växande befolkning och långa perioder av ekonomisk tillväxt. 

Enligt Naturvårdsverket infördes flera åtgärder som har påverkat utsläppsutvecklingen redan innan 1990. Det handlar bland annat om:

"En historisk utbyggnad av koldioxidfri elproduktion (vattenkraft och kärnkraft samt på senare år biokraft och vindkraft) Utbyggnad av fjärrvärmenäten och den följande övergången från oljeeldade värmepannor till både el och fjärrvärme. En hög användning av biobränslen och avfallsbränslen inom el- och fjärrvärmeproduktionen. Bränsleskiften inom industrin, samt minskad deponering av avfall."

När naturkrafter som ovädret Hans visar upp sig så tar en del människor det som (ytterligare) bevis på jordens nödläge och snara undergång. Oroliga själar värvas till olagliga aktioner och hävdar - likt andra aktivister som ser sig som kallade av någon gud - nödvärnsrätt i kraft av sina unika uppenbarelser om kommande katastrofer. Det må så vara. Alla är inte trädda på samma snöre och SÄPO håller väl koll på de värsta.

Värre är att ledande, och inte så sällan liberala opinionsbildare krokar arm med dessa rörelser och stämningar när det gäller att förneka de framsteg som uppnåtts och uppnås. Susanne Nyström på DN: s ledarsida (8/8) förkunnar frankt att ovädret Hans är ett resultat av "obefintlig klimatpolitik." Varför vill DN sprida sådana extrema påståenden? Otillräcklig klimatpolitik har säkert ett finger med i spelet globalt. Men obefintlig? I Sverige? Väx upp.