Eva Nordmark talar klokt om arbete och försörjning

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark skapade viss uppståndelse när hon i helgen uttalade sig om den höga arbetslösheten bland invandrade kvinnor från utomeuropeiska regioner.

Krönika 30 maj 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Eva Nordmark sa "Alla som kan arbeta ska arbeta. Man ska inte skaffa fler barn än man ska försörja." (Aftonbladet 28 maj) Så är det naturligtvis. Mycket tyder också på att Sverige står inför flera stora sociala reformer för att komma tillrätta med problemen.

Tidningen Östgöta Correspondenten publicerade under helgen (29 maj) ett reportage där den höga arbetslösheten i bland annat Norrköping sattes i kontrast mot att det är väldigt få som söker de lediga jobb som finns inom till exempel besöksnäringen i trakten. Christine Karmfalk är vd på Kolmårdens djurpark. Hon berättar för ÖstgötaCorren att man sökte medarbetare till serveringsverksamheterna på djurparken: "Planen var att intervjua upp till 50 personer till ett 20-tal tjänster. Tolv personer dök upp, varav hälften hade hamnat fel. Till slut sökte bara tre personer tjänsterna." Enbart i Norrköping finns 6813 personer registrerade och försörjda som arbetslösa. Man bör kunna förvänta sig att något mer än under en halv promille av alla dessa som får betalt för att vilja arbeta också söker de lediga arbeten som finns. Så är det i vart fall om Eva Nordmarks ord om att "Alla som kan arbeta ska arbeta" ska ha någon praktisk betydelse för samhällsutvecklingen.

Eve Crispin är handledare ett företag som jobbar åt Arbetsförmedlingen med att hjälpa människor att komma i arbete. Hon säger till Corren att problemet beror på att de arbetslösa inte vill jobba: "Det sitter i huvudet. De som inte har bidrag tar vilket jobb som helst, men när de får a-kassa blir det svårt. De vinner för lite på att jobba. Vi försöker att övertyga dem, men det är svårt."

Muharrem Demirok är riksdagskandidat för Centerpartiet i Östergötland. Han kommenterade Correns reportage på twitter: "När jag skulle ut på arbetsmarknaden hade jag bara en tanke. Ta vilket jobb som helst, bara det är ett jobb. Och jag har haft riktigt taskiga jobb, jag har t o m jobbat svart. Det viktiga var att jobba. (29 maj) 

Muharrem Demirok beskriver en sund och riktig inställning som står sig i alla väder och i alla tider.  Det finns stora och breda majoriteter i riksdagen för att genomföra reformer som vårdar arbetslinjen på ett betydligt bättre sätt än vad som sker idag. Eva Nordmark och den socialdemokratiska regeringen bör så raskt som möjligt gå från ord till handling. 

 

 


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Läs mer!

Jarl: Vi har anledning att vara självkritiska

Jarl: Vi har anledning att vara självkritiska

Efter granskningen: "Vi spanar inte på bidragsfuskare"

Efter granskningen: "Vi spanar inte på bidragsfuskare"
Visa fler
Ämnen du kan följa