Från den dagen då alltfler nomader slog sig ner och blev bofasta och utvecklade samhällen så har det krigats, bråkats, intrigerats, mördats, förhandlats och kompromissats för att få största möjliga inflytande över det allmänna. Vi som råkar leva i Norrköping i mitten av november 2024 utgör inget undantag. De som råkade leva i Norrköping för 4000 år sedan är heller inget undantag. Folkbladets fantastiska historiska krönikör Peter Kristensson skriver den 17 november: "Det var inför bygget av E4 förbi Norrköping som arkeologer 1992–1993 undersökte området omkring Borgs säteri, som ligger nära arenorna på Himmelstalund. (--) Det visade sig att människor bodde här redan för 4 000 år sedan. Bland fynden fanns från bondestenåldern en grav och keramik, från bronsåldern härdar och en bronsyxa, och från äldre järnåldern två långhus."
På fullmäktigemötet den 25 november - eller kanske något senare beroende på hur Sophia Jarls avgående minoritet kommer att förhålla sig till möjligheten att skjuta upp processen till mitten av december - kommer ett maktskifte att genomföras i kommunpolitiken i Norrköping.
Skillnaden mellan då och nu är att maktskiften numera är fredliga. Det politiska hantverket/spelet - som inte alltid är så vackert - står däremot precis som då (runskriftsmedia) och nu (digital liverapportering) centrum för bevakningen av det politiska skeendet.
Det kommande maktskiftet i Norrköping knyter an till många av de historiska skiften som skett under stadens flertusenåriga historia. I nutidens centrum står två starka politiker. Å ena sidan Sophia Jarl (M) som vid valet 2022 lyckades samla ihop en majoritet av tre borgerliga partier - M, KD och L- som i samverkan med Sverigedemokraterna fick ihop 45 av de totalt 85 mandaten i den folkvalda fullmäktigeförsamlingen. Å andra sidan Socialdemokraternas Olle Vikmång som- just nu - i samverkan med Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet lyckats få ihop tillräckligt med röster för att kunna bilda en ny majoritet mitt i mandatperioden.
Socialdemokraterna har alltsedan den parlamentariska demokratins genombrott för drygt hundra år sedan varit det överlägset mest framgångsrika politiska blocket i Norrköping och i Sverige som stort. Skillnaderna mellan blocken har utjämnats något under de två senaste decennierna. I den korta närtiden sedan valet 2022 kan vi dels se hur samverkan mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna har öppnat upp för maktskiften i såväl riksdagen som till exempel i Region Östergötland och i Norrköpings kommun. Dels kan vi också se hur kommunala samarbeten mellan Moderaterna och Socialdemokraterna har blivit alltmer populära runt om i landet; som till exempel i Linköping.
Dagens politiska drama i Norrköping har i allt väsentligt åstadkommits av Eva-Britt Sjöberg som är gruppledare och kommunalråd för Kristdemokraterna. Sedan 2014 har Sjöberg och hennes parti under åtta år regerat tillsammans med Socialdemokraterna och under två år tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna.
Det finns inga tydliga politiska sakfrågekonflikter mellan partierna i Sophia Jarls avgående kommunregering i Norrköping. Att Eva-Britt Sjöberg och KD flyttar sina fem mandat i fullmäktige från Jarl och till Vikmång beror därför i allt väsentligt på att Sjöberg trivs bättre på den socialdemokratiska sidan än på den moderata. Inget konstigt med det. Politik är allt sedan runskriftstiden en verksamhet där väldigt många olika komponenter och omständigheter spelar in och har betydelse.
På sista raden handlar det numera om mandaten. Vilket är en enorm framgång jämfört med för 4000 år sedan då i stort sett allt i det politiska maktspelet handlade om våldskapital och tvångsgiften.