Ett Sverige på samma sida som alla som försöker

Idag flaggar vi för ett Sverige som är på samma sida som alla de som försöker, kämpar och anstränger sig för att göra rätt för sig och att göra sitt bästa.

Idag flaggar vi för ett Sverige som är på samma sida som alla de som försöker, kämpar och anstränger sig för att göra rätt för sig och att göra sitt bästa.

Foto: Arkivbild

Krönika2021-06-06 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Veckan fram till dagens nationaldagsfirande har präglats av mord, skjutningar, upplopp och elände ute i förorterna. Uppmärksamheten på skjutandet och mördandet har varit lite större än vanligt eftersom gangstertrenden annars har varit fallande under några månader. Vilket från officiellt håll har beskrivits som en effekt av att så många fler gangsters än vanligt sitter i häkten och fängelser nu än för något år sedan. Detta är i sin tur i mångt och mycket en utveckling som är avhängig viktiga framgångar i polisarbetet i Frankrike; framgångar som också har kommit den svenska rättsstaten till del: Gangstervärlden har kunnat avlyssnas i en omfattning som aldrig tidigare skett. När mördandet och skjutandet så satte fart igen så ställde sig många kommentatorer och rubrikmakare frågor om hur detta var möjligt när nu "alla satt inne?" Nu är det ju så att alla aldrig kommer att sitta och skaka galler. Kriminalitet är inget nollsummespel. En polischef från Stockholm intervjuades av Ekoredaktionen tidigare i veckan: "Det är tyvärr en enorm påfyllning med unga personer som är beredda att kliva in i de här nätverken", sa Robert Karlsson som är biträdande regionpolischef till Ekot på onsdagen 2 juni. Det är så det fungerar. Vilket inte betyder att det är betydelselöst att låsa in så många som möjligt av farliga gangsters under så många år som möjligt. Inkapacitering är fängelsestraffets innebörd och betydelse. Långa fängelsestraff är samhällsprevention med optioner att även vara individpreventiva. Intresset för gäng/gatu/gangsterkriminalitet avtar med stigande ålder. Att låsa in en tjugoårig mördare i 18-20 år har goda chanser att göra dubbel nytta. Dels slipper en hel del blivande brottsoffer att utsättas för våld och övergrepp av just den mannen. Dels är sannolikheten hyfsat hög för att den långtidsinlåstes intresse av att springa runt på gator och torg och skjuta/skjutas; har avtagit väsentligt. Hans gamla gäng är borta - döda, inlåsta, utflyttade, skötsamma - och det kan vara en ganska smal sak att slå in på en annan bana. 

Den "enorma påfyllning" av unga reserver för de som nu sitter inne behöver mötas resolut och avskräckande. Det är en viktig sak för Sverige att så sker. För vi ska komma ihåg att allt är inte nattsvart. Det svenska samhället har en förebyggande kraft i sig även i flera utav de gangsterplågade förorterna. De flesta som växer upp där i normalfungerande familjer trotsar fattigdom och påfrestningar av olika slag och skaffar sig utbildning och jobb och bra liv. Det är allmänprevention om detta Sverige och om alla dessa svenskar som vi är som behöver stå i förgrunden för brottsbekämpningen och för politiken i stort. Det bästa förebyggande arbetet är det som bygger ett Sverige där ordning och reda råder. Ett Sverige som ger trygghet och utrymme att leva ut diverse individuella lustar. Ett Sverige som står på samma sida som alla som försöker och kämpar och anstränger sig för att göra det bästa.