Ett steg på vägen mot en mer pålitlig rättsstat

Morgan Johansson har en nyckelroll i rättsstaten som landets justitieminister.

Morgan Johansson har en nyckelroll i rättsstaten som landets justitieminister.

Foto: Skärmklipp från SVT Aktuellt 12 augusti 2020

Krönika2021-05-31 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan för snart ett halvår sedan kunde Svenska Dagbladets nyhetsredaktion avslöja att utvisningsdömda personer i Sverige vägrade att ta Covid-test; vilket i pandemitider innebär att utvisningarna inte kan genomföras. Enligt regeringen finns det nämligen inga lagliga möjligheter att tvinga människor att testa sig för Covid. Saken fick förnyad offentlighet i början av maj då flera redaktioner rapporterade om den utbredda vägran att testa sig. Många av de utvisningsdömda ska till Afghanistan; ett land av många vilka kräver ett negativt så kallat PCR-test för att ta emot sina medborgare. Det är inte enbart asylsökande som fått avslag som använder sig av det uppkomna kryphålet. I kretsen av testvägrare finns också grova brottslingar som har dömts för mord, våldtäkt och misshandel. Expressen berättade nyligen om att en asylsökande från Afghanistan som dömts för grov våldtäkt mot en 14-årig flicka håller sig kvar i Sverige genom att vägra att testa sig för Covid. 

Förhoppningsvis är Covidtestsvägran snart överspelad som metod för att få behålla sin plats i Sverige och sin dagersättning. Om inte - eller hur som helst - bör den tidigare statssekreteraren för M Krister Thelins förslag om att använda Smittskyddslagens tvångsmöjligheter ges en ordentlig prövning. SvD: s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl kommenterar Thelins förslag på sin ledarsida 30 maj. Smittskyddslagens rekvisit (villkor) för tvångstestning är att någon med "fog kan misstänkas bära på en allmänfarlig sjukdom". Krister Thelin - som också har en lång bana som domare bakom sig - säger i SvD att "Nyckelrekvisitet är förstås ”kan med fog misstänkas”. Enligt min mening kan i denna pandemi alla med fog misstänkas vara bärare av covid-19 och rekvisitet således vara uppfyllt."  Det låter som ett rimligt antagande i mina öron. 

Det finns långt allvarligare problem i den svenska rättsstaten än dessa testvägrare. Exemplet sätter dock fingret på hur kapacitetsbrist i det allmänna ger större frihetliga utrymmen för sådana som borde sitta inne och/eller återvända till sina hemländer. Justitieminister Morgan Johansson bör därför pröva alla förslag och möjligheter för att upprätthålla förtroendet för lagar och domstolar. Anstalter och Migrationsverkets förvar är överfulla. Vare sig fysiska platser eller behörig personal finns att tillgå. Tusentals fängelsestraffsdömda och hundratals utvisningsdömda rör sig fritt i samhället i dag. Att få stopp på Covidtestvägrarna skulle vara ett litet men viktigt steg på vägen mot en mer pålitlig rättsstat.