Ett spännande halvtidsval för den svenska politiken

Den 9 juni är en viktig "opinionsundersökning" där runt fyra miljoner väljare lägger sina röster på riktigt.

Lisa Nåbo är polis, ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet och den - vad jag sett - högst placerade östgöten på EU-valets listor inför 9 juni.

Lisa Nåbo är polis, ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet och den - vad jag sett - högst placerade östgöten på EU-valets listor inför 9 juni.

Foto: Ann-Charlotte Irhede

Krönika2024-01-16 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De här åtta personerna laddar nu för en hektisk vår: Heléne Fritzon, Sara Skyttedal, Emma Wiesner, Tomas Tobé, Karin Karlsbro, Alice Bah Kuhnke, Jonas Sjöstedt och Charlie Weimers står överst på var sitt av de åtta riksdagspartiernas valsedlar inför valet till EU-parlamentet den 9 juni. (Alla listor är inte helt fastställda än. Men namnen i topp lär bli dessa åtta.)

De svenska partierna gör upp om totalt 21 platser i parlamentet. Det lär bli en tuff strid. Utöver vikten av att ha bra och vettigt folk i EU-parlamentet som har en allt större roll då EU stiftar lagar så kan valet 2024 ses som ett slags halvtidsval i den svenska politiken.  Även om väljarna röstar lite friare och i mindre omfattning än i ett riksdagsval så är den 9 juni likafullt en viktig "opinionsundersökning" där runt fyra miljoner väljare lägger sina röster på riktigt. De åtta i topp på partiernas valsedlar kommer som sagt att dra ett tungt lass. Men likt i tidigare EU-val så kommer partiledare och andra framträdande och mer välkända politiker och personligheter att dominera valrörelsen. När till exempel SVT nu i dagarna inleder sina utfrågningar inför valet så är det partiledarna och inte kandidaterna - de som faktiskt ställer upp i valet - som kallas till studion. 

Socialdemokraterna är idag största svenska parti med fem ledamöter. S skuggas av Moderaterna med fyra mandat och av SD som har tre mandat. Centerpartiet fick nästan 11 procent av rösterna 2019. Den nye partiledaren Muharrem Demirok dansar på fyraprocentsspärren för dagen. Klockan lär klämta för Demirok om C åker ut ur parlamentet. Liberalerna är verkligen i behov av en liten framgång; det var längesedan. Kanske kan Anna Maria Corazza Bildt, tidigare personröstsmagnet för M i EU-parlamentet, som står på andra plats på L-listan, bidra till en rolig valvaka för Liberalerna?

Det kryllar inte av östgötar i EU-valet. Lisa Nåbo från Linköping står på plats 7 på S-listan. Den nyinflyttade Linköpingsbon Johanna Wyckman har plats 9 på L: s lista. Joanna Sjölander i Norrköping har plats nummer tio hos M. Staffan Danielsson, tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet i Östergötland står på plats 13 på KD: s lista. På C: s lista återfinns Linköpingsbon Julie Tran på plats 17 och Tobias Holmberg från Norrköping har plats 18 på Vänsterpartiets lista. Mitt tips är att ladda för ett spännande val!