Ett plÄster som Magdalena Andersson har kvar att riva

Nooshi Dadgostar (V) bröt mönstret dÄ riksdagen pÄ onsdagen höll sin sista partiledardebatt för sÀsongen.

Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar bjöd pĂ„ tĂ€nkvĂ€rda ordutbyten med Magdalena Andersson under onsdagens partiledardebatt.

Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar bjöd pĂ„ tĂ€nkvĂ€rda ordutbyten med Magdalena Andersson under onsdagens partiledardebatt.

Foto: TT/Montage Widar Andersson

Krönika2022-06-08 13:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

 I en replik pĂ„ statsminister Magdalena Andersson (S) frĂ„gade Dadgostar med ett personligt tilltal om var "grĂ€nsen gĂ„r" för Magdalena Andersson? Den eventuella "grĂ€ns" hon efterfrĂ„gade var om Magdalena Andersson kunde tĂ€nka sig att Ă€nnu en gĂ„ng vĂ€ljas till statsminister av en grupp partier som inte vill förhandla fram en gemensam politik, som inte gör en gemensam budget?

Magdalena Andersson blev förstÄs inte svaret skyldigt. Socialdemokraterna har en sekellÄng vana av att "förvalta de valresultat som vÀljarna lÀmnar pÄ bÀsta möjliga sÀtt." SÄ Àr det. Nooshi Dadgostars budskap var nog framförallt att berÀtta att det finns en grÀns för VÀnsterpartiet. I sitt anförande i debatten vÀnde sig Dadgostar direkt till Annie Lööf (C) med en uppmaning om att Lööf behöver slÀppa sitt motstÄnd mot förhandlingar med VÀnsterpartiet. Nooshi Dadgostar Àr pÄdrivande för att fÄ till nÄgot som liknar ett regeringsalternativ ocksÄ pÄ den mittvÀnstra sidan. Socialdemokraterna och Magdalena Andersson Àr nog inte fullt lika tÀnda pÄ den idén. Med all rÀtt. Men Dadgostar har en poÀng som S inte kommer undan. Som det nu har varit under nÄgra Är sÄ nÀrmar sig regeringsmakten förfallets grÀns; oppositionsledaren styr frÄn riksdagen och Magdalena Andersson behöver förlita sig pÄ en vÀnsteravhoppad vilde för att sjÀlv bli vald och för att vÀrna sina statsrÄd frÄn att avsÀttas. Sakpolitiken och samhÀllsutvecklingen skadas nÀr sÄdan politik fÄr rÄda i lÄnga perioder.

Jimmie Åkesson (SD) och Magdalena Andersson stod för ett intressant ordutbyte denna debattonsdag i riksdagen. Statsministern frĂ„gade Åkesson om han var enig med "högeroppositionen om att sĂ€nka taket i a-kassan?" Jimmie Åkesson svarade "Nej det Ă€r jag inte. Statsministern kan höra av sig om hon vill att vi tillsammans ska förhindra att sĂ„ sker." 

Vilket statsministern bör göra. Höra av sig till Åkesson alltsĂ„. HĂ€r finns Ă€nnu ett plĂ„ster som Ă€r kvar att riva för Socialdemokraterna. SD Ă€r inget borgerligt parti. I grundhĂ„llningen och i flera sakfrĂ„gor Ă€r S och SD ganska lika. Vilket Magdalena Andersson behöver begrunda pĂ„ ett frimodigt sĂ€tt.

Det var en bra debatt i stort. Moderatledaren Ulf Kristersson och Magdalena Andersson klev starkt in i sina respektive roller som utmanare och titelförsvarare. Kristersson var pÄ hugget och deklarerade att den hÀr "regeringen ska bort!" Medan Andersson talade om att lÀgga "gÄrdagens konflikter bakom oss, samarbeta och blicka framÄt."

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om