Ett klimat av parodisk fixering vid tagelskjortor

Björn Wiman är kulturchef på Dagens Nyheter. Han är säkert en begåvad och bildad person på många sätt.

Här ser vi en "fakir för fred" som självplågade sig genom Europa 2004. På bilden har han lagt sig på Sergels Torg i Stockholm. Det är okänt i vilken grad som freden lät sig påverkas av fakirens tillspetsade livsstil.

Här ser vi en "fakir för fred" som självplågade sig genom Europa 2004. På bilden har han lagt sig på Sergels Torg i Stockholm. Det är okänt i vilken grad som freden lät sig påverkas av fakirens tillspetsade livsstil.

Foto: TT

Krönika2022-08-08 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har ingen aning om i hur pass hög grad han behöver göra våld på sig själv för att leva upp till tidningsledningens beslut om att klimatet ska vara ett profilområde i bolagets journalistik. Wimans kulturchefskrönikor på söndagarna är hur som helst sedan länge närmast parodiskt fixerade vid att skälla på klimatproblemförnekare. Vilket i Björn Wimans bubbla är i stort sett alla som inte drömmer om att ta på sig tagelskjortan för att visa en politisk klimatkorrekthet. 

I Wimans krönika 7 augusti konstrueras en bunt "klimatproblemförnekare" ihop av bland annat personer som hotar engelska meteorologer för att de rapporterat om "tusentals personer som dör i den våg av extrem hetta som svept över Europa", av dem som gör "bisarra påståenden om att Miljöpartiet är ett samhällsfarligt parti" och av moderatledaren Ulf Kristersson som enligt Wiman "säger att inga omställningar av vår livsstil ska göras" för att rädda klimatet. Björn Wiman kunde ha fortsatt sin uppräkning av "dumskallar" hur långt som helst. Det finns kort sagt en enorm klyfta mellan resten av mänskligheten och sådana som Björn Wiman som anser sig (eller av publiceringspolitiska skäl nödgas anse sig) ha sett ljuset.

Först som sist: 1.En sakta stigande medeltemperatur på jorden är ett allvarligt och till stora delar människoframkallat problem. 2. Det finns - tämligen obegripligt för mig - människor som förnekar att det förhåller sig på det viset. 3. Det finns däremot en rad hedervärda och rimliga förhållningssätt till hur problemen kan hanteras. 4. Björn Wimans och andra likasinnade mediepersonligheters förnekelse av dessa olika förhållningssätt är inget större problem i sak - kultursidespolitik är nu en gång för alla av det slaget - men ett mothugg i form av en gnutta real politik skadar aldrig. 

Svensk politik var klimatsmart långt innan man visste om det. Sverige var tidigt och effektivt i gång med att bygga fossilfri energiproduktion. Först vattenkraft fram till 1970 då protesterna mot turbiner i Vindelälven satte stopp. Då gick regeringen Palme i spetsen för ett rekordsnabbt bygge av 12 kärnkraftsreaktorer. Lägg därtill stora satsningar på fjärrvärme och kraftvärme. På den vägen är det. Och i den riktningen går nu Sverige vidare för att minska utsläppen och för att bromsa uppvärmningen. Vi ska självklart göra vårt för en bättre värld. Men det finns inga rimliga skäl i världen att tvinga på svenska folket "nya livsstilar" bara för att Björn Wiman och hans kompisar gillar tagelskjortor.