Ett klassiskt stöd för den demokratiska staten Israel

Israel är åter under attack. Många civila och soldater har mördats och tagits som gisslan i ett kraftigt och välorganiserat anfall mot landet under helgen.

Terrorister från Hamas gick på lördagen bland annat till attack i den israeliska staden Sderot och mördade enligt nyhetsbyrån AP hundratals israeler i näraliggande byar och samhällen.

Terrorister från Hamas gick på lördagen bland annat till attack i den israeliska staden Sderot och mördade enligt nyhetsbyrån AP hundratals israeler i näraliggande byar och samhällen.

Foto: TT

Krönika2023-10-08 11:36
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Israel kommer att slå tillbaka stenhårt. Vilket sannolikt är terroristernas främsta mål. De offrar gärna några hundra av innevånarna som är inlåsta på den eländiga Gazaremsan för att på så vis kunna inhösta fortsatt ekonomiskt och politiskt stöd från antisemitiska stater i Mellanöstern och annorstädes och från nyttiga idioter i Europa.  

Israel är omgivet av terrorregimer som Hamas och Hizbollah och ständigt hotat av diktaturer som Iran och Syrien. Israel är också omgivet av miljoner och åter miljoner förtryckta och fattiga människor som tvingas leva under korrupta regimers stövelklackar. Israel är den enda demokratin i Mellanöstern. Den ungefärliga femtedel av Israels cirka tio miljoner innevånare som utgörs av palestinier har det bättre och tryggare än de flesta av sina likar i regionen. 

Ärkebiskop Martin Modéus skriver, apropå morden, skjutningarna och sprängningarna här hemma i Sverige, att det "öppna och tillitsfulla samhället behöver få försvara sig och bekämpa gängkonflikterna." Han talar klokt om den liberala grundprincipen "låt individ vara individ" som grundläggande för det gemensamma i svensk politik: "Vi lastar inte hela grupper av män­niskor för det som kriminella nätverk och människor som göder dessa är ansvariga för. Syndabockstänkande kan framstå som en attraktiv förklaringsmodell, men historien visar att det är en farlig väg att slå in på." Modéus ord är lika sanna och viktiga här hemma som i Mellanöstern. Vare sig svenskar, araber, judar, muslimer, eller invandrare är grupper som kan göras kollektivt ansvariga för individers brott. (DN Debatt 8 oktober)

Här och nu behövs uppslutning bakom staten Israel. Med Magdalena Andersson vid rodret tycks Socialdemokraterna ha återvänt till ett klassiskt stöd för demokratin. Andersson är mer än tydlig i sitt uttalande om attacken på Israel: "Dessa krigshandlingar ska fördömas. Israel har en självklar rätt att försvara sig i enlighet med folkrättens regler. Hamas måste omedelbart upphöra med sina attacker och lämna israeliska områden."

Anderssons klarhet illustreras även av att de tidigare statsråden Hultqvist och Strandhäll i dagarna valt att lämna in en enskild och Israelkritisk riksdagsmotion tillsammans med S-ledamoten Jamal El-Haj som avstängts från utrikesutskottet sedan han deltog på en Hamas-konferens i Malmö. Visst är det omdömeslöst att lämna in sådana motioner. Men det är tack och lov individuell omdömessvikt vi talar om.