Ett fattigt Sverige är ett sämre och farligare Sverige

De arbetslösa fortsätter att öka i antal.

Annika Sundén är analyschef på Arbetsförmedlingen. En myndighet som kastas hit och dit i de politiska och pandemiska stormarna. Och nu väller det in arbetslösa genom portarna igen.

Annika Sundén är analyschef på Arbetsförmedlingen. En myndighet som kastas hit och dit i de politiska och pandemiska stormarna. Och nu väller det in arbetslösa genom portarna igen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika2020-04-28 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De arbetslösa fortsätter att öka i antal. Enligt Arbetsförmedlingen är det framförallt företag i den privata tjänstesektorns butiker, hotell, restauranger, med mera som i linje med tappade intäkter inte längre har pengar till löner. Annika Sundén är analyschef på Arbetsförmedlingen. Vid en pressträff på måndagen (27 april) sa Sundén till Ekot att det nu framförallt är "ingångsjobb" som försvinner i stor skala på den svenska arbetsmarknaden. Det är ofta unga människor och/eller människor med utrikes bakgrund som nu blir av med sina timanställningar och som utan längre varsel får försöka se sig om efter nya påhugg och inkomster. Enligt Arbetsförmedlingen berörs även andra branscher av den globala tvärbromsen i ekonomin. Människor med mer fast knytning till arbetslivet har dock större chanser att kunna korttidspermitteras istället för att gå rakt ut i arbetslöshet. 

Permitteringar är en klockren åtgärd som köper tid för företagen och som ger de permitterade inkomster på ungefär samma nivåer som före Coronakraschen. Men det vill till att läget steg för steg förbättras ute på marknaderna så att företag så sakta kan börja öppna upp igen och därmed finansiera sina anställdas hela löner för utfört arbete. Permittering är en utmärkt krisåtgärd men i längden är det ju ohållbart att företagen och skattebetalarna ska betala flera miljarder till mängder av människor som inte jobbar.  Ljusnar det inte inom några månader så kan det komma riktigt stora och riktigt tunga varsel om uppsägningar på stora delar av arbetsmarknaden. Under krisen i början av 1990-talet var det en miljon människor som tappade sina jobb och sina arbetsinkomster. Där är vi inte än i Coronakrisen. Och förhoppningsvis kommer vi inte dit heller.

Arbetsförmedlingen spår att arbetslösheten ska öka till 10-11 procent under sommaren vilket betyder att det kan röra sig om uppemot en halv miljon människor som är arbetslösa i augusti. För sitt eget och samhällets bästa har det mycket stor betydelse att de nyarbetslösa satsar 100 procent på att snabbt skaffa sig nya jobb. Det finns lediga arbeten som i många fall torde vara nåbara för de som kommer direkt från arbetslivet. Det bästa sättet att få ett jobb är - nu som alltid - att ha ett jobb. En kort tids arbetslöshet kan vara kämpig och påfrestande för den enskilde. För samhället är dock långtidsarbetslösheten det tunga ekonomiska och sociala problemet. Ett fattigt Sverige är ett sämre och farligare Sverige. Så är det bara.

Karta: Arbetsförmedlingen nya HK