Ett anständigt sätt att värna asylrätten

Det finns många uppseendeväckande och oroande uppgifter "De outvisningsbara" i radions P1.

Patrik Engström är chef på Gränspolisen och en av de som medverkar i P1-programmet "de outvisningsbara."

Patrik Engström är chef på Gränspolisen och en av de som medverkar i P1-programmet "de outvisningsbara."

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2020-08-17 06:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redaktionen för programmet "I lagens namn" har djupdykt i den svenska rättsstatens utvisningsproblem. Programmet är ingen lisa för själen för den som vill och tror att Sverige är ett land som håller stenhård koll på dömda och grova brottslingar. Knappt 700 personer per år döms till utvisning ur Sverige. Redaktionens granskning visar att mellan 11-15 procent av de utvisningsdömda väljer att stanna kvar i Sverige. Uppgiften "mellan 11-15 procent" är oroande nog i sig. De ansvariga myndigheterna Migrationsverket, Kriminalvården och Polisen vet helt enkelt inte hur många de är, var de bor eller vad de gör. 

En detalj i programmet fastnade kvar extra starkt hos mig. En av de utvisningsdömda brottslingarna blev av med sin utvisning sedan han beviljats asyl i Sverige. Det brukar ju på goda grunder hävdas att asylrätten "ska värnas". Ett anständigt sätt att värna asylrätten vore väl att inte bevilja asyl till människor som under asylansökningstiden begått så pass grova brott att han ska utvisas?

Förhoppningsvis är sådana dumheter undantagsfall i det stora hela. 

Enligt "I lagens namn" är ett av de största problemen att utvisningsdömda kriminella från Iran, Irak, Libanon, Eritrea och Somalia - våra "fem problemländer" som gränspolischefen Patrik Engström säger i programmet - kan välja att starkt motsätta sig utvisningen. Dessa fem länder tar bara emot sina medborgare om de återvänder frivilligt. Sverige kan således inte utvisa dem med tvång. 

Vän av ordning kunde ju tänka sig att de dömda då istället fick sitta i förvar under den utmätta utvisningstiden. Syftet med utvisning är ju att få bort dem från Sverige och från sina svenska brottsoffer. Men icke så. Staten har ingen koll.

Fyra av "problemländerna" (Libanon undantaget) är vid sidan av Syrien och Afghanistan stora invandringsländer till Sverige. Under 2019 beviljades cirka 16000 personer -anhöriga, asyl, arbete med mera - från Iran, Irak, Eritrea och Somalia uppehållstillstånd i Sverige. Så det här är ingen liten sak.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson hade avböjt att medverka i programmet. Redaktionen "gav igen" genom att sända någon minut från en riksdagsdebatt 2016 då Johansson istället för att svara på kritiska frågor om utvisningsproblemen ägnade sig åt att jämföra SD med rasister från tre århundraden. Det får han tåla Johansson. Det där rasismstämplandet i tid och otid var tokigt tröttsamt redan 2016. 

Karta: Eritrea