Ett exempel: I Stockholm försvarar - och utvidgar -ledande politiker könsseparata badtider för flickor och kvinnor ute i segregerade förorter. Sakine Madon på UNT: s ledarsida är en av Sveriges ledande publicister mot hedersförtryck. Hon reagerar starkt mot att politikerna i Stockholm använder sig av jämställdhetsargument när de inför separata badtider för kvinnor och flickor. "Som om könssegregerat bad från tidiga åldrar, med religion och kultur som uttalat motiv, skulle ha med klassisk jämställdhetskamp att göra", dundrade hon med rätt och kraft på sin ledarsida (14/2)
Ett annat exempel: TT rapporterar i en nyhetsartikel (20/2) om att "Malmös förskolor struntar i att anmäla oro för barn som lever under hedersförtryck. (...) Under förra årets första tio månader gjorde Malmös 195 kommunala förskolor bara en enda anmälan rörande hedersförtryck. TT refererar till Sydsvenskan som i sin granskning har rapporterat om: "Flickor som tvingas gå i heltäckande kläder i sommarvärmen – och pojkar som försöker bestämma över kvinnlig personal." Malmö stad har i egna kartläggningar visat att "var femte niondeklassare i kommunen tvingas leva utifrån hedersnormer." Men således bara en enda anmälan om hedersförtryck. Varför? Enligt granskningen uppger personal att man är rädd för ”hotbilden från vårdnadshavare och anhöriga”.
– Vi ligger helt klart efter. Ängsligheten bromsar oss, konstaterade jämställdhetsminister Paulina Brandberg då vi möttes för ett kort samtal i måndags eftermiddag. Hon var i Linköping för att besöka Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck på Länsstyrelsen.
Paulina Brandberg har en bakgrund som åklagare. Hon klev in i politiken som riksdagskandidat för Liberalerna i valet 2022 och tillträdde efter valet som statsråd med ansvar för bland annat hedersfrågorna.
– Vi måste vara mycket tydligare än vad vi har varit förut. När det gäller flickors och pojkars frihet att växa upp utan begränsande och förtryckande hedersnormer finns det noll utrymme för kompromiss, sa Paulina Brandberg.
Nya lagar och regelverk har tillkommit och fler utreds.
– Men det krävs mycket mer. Barn hotas här och nu av olika former av hedersrelaterat våld och övergrepp. Mängder av flickor och vuxna kvinnor lever här men har inte en aning om vilka rättigheter de har att bestämma över sitt eget liv. Ängsliga myndigheter och politiker är det sista som de behöver, sa Paulina Brandberg.