Enstaka mord är något helt annat än gangstervåldet

Jerzy Sarnecki är Kriminologen med stort K. Under decennier har han dominerat den kriminologiska scenen i Sverige.

Krönika 27 januari 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

23 januari var han gäst i Söndagsintervjun i P1. Jerzy Sarnecki är en intressant person. Det mest intressanta med honom är nog - vid sidan av hans djupa kunskaper - hans "filosofiska sammanhang" där han placerar in brottsutvecklingens kurvor och diagram. Sarneckis filosofi är i min korta sammanfattning att "det var värre förr." En grundmurad nutidsoptimism är något av Sarneckis adelsmärke. Och inget fel i det förstås. Men det kan bli problematiskt när något nytt inträffar. Jerzy Sarneckis - och många andras - envetna ambitioner att försöka relativisera den hastigt uppblommande gangsterkriminaliteten är ett sådant problem. 

I mina yngre dagar arbetade jag på Hasselakollektivet i Hälsingland som startade 1969. Vi tog emot ungdomar som de sociala myndigheterna placerade på grund av bland annat narkotikaberoenden. Kollektivets föreståndare var likt mig själv aktiv socialdemokrat. Inledningsvis hade jag svårt att förstå den ilska som riktades mot oss från delar av den socialdemokratiska partiapparaten. Enligt den rådande S-filosofin var allt "värre förr"; innan S tog hand om regerandet och steg för steg byggde upp välfärdens alla sociala tryggheter. När vi larmade om narkotikans härjningar så uppfattades det instinktivt som ett slags attack från höger och som ett underkännande av den sociala fördelningspolitikens kraft att undanröja elände och brott. Vilket ju inte alls var vår mening. Vår avsikt var att upplysa om vad det nya - narkotikan - ställde till med. Vilket inte hade ett dugg med kritik mot fördelningspolitiken att skaffa.

Gangsterkriminaliteten är vår tids nya omständighet. Gangsters skjutande och sprängande har inte ett dugg att göra med om det begicks fler mord på 1990-talet. Gangsterkriminaliteten är systemhotande på ett helt annat sätt än många men enstaka mord. Gangsters har våldskapital, få mördare döms av rättsstaten, vittnen och myndigheters tjänstemän skräms till tystnad och allmänhetens tilltro till myndigheter och medmänniskor skadas på många håll i landet. Jerzy Sarnecki och hans filosofiska fränder bör ta till sig att gangsterkriminaliteten inte måste vara ett grundskott mot en optimistisk syn på sociala förbättringars betydelse för en samhällsutveckling där det var värre förr. Att förneka eller att relativisera gangsterkriminalitetens unikt systemhotande och samhällsförändrande kraft är däremot ett bestämt steg på vägen mot ett samhälle där det var bättre förr. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa