IPCC är en bred och representativ församling av forskare på klimatområdet som har verkat sedan 1988. I en mycket uppmärksammad rapport som kom 2018 diskuteras och analyseras möjligheterna för världen att kunna begränsa den globala uppvärmningen till 1, 5 grader.
Jim Skea förefaller att vara en vettig och balanserad person. I en intervju med den brittiska tidningen The Telegraph uppmanar Skea mänskligheten att "ignorera domedagspredikanterna." (31 juli)
Det är ett välkommet råd. Även om de allra flesta i mänskligheten visar föga intresse för extrema undergångsrörelser i klimatfrågan så går det inte att blunda för att det finns gemensamma intressen mellan dramatiskt extrema rörelser och media. Det handlar inte om konspirationer eller annat sådant. Det ligger helt enkelt i medias natur att mer intressera sig för några forskare som förutspår jordens undergång till på torsdag än till den stora mängd vetenskapare som har balanserade och mer vardagliga perspektiv på hur världen kan och bör hantera vägen mot minskade utsläpp och bättre anpassning till ett varmare klimat.
Därför har vi en hets och ett slags ensidighetslängtan i klimatjournalistiken som är skadlig. På sociala medier är det lika illa. Svenska Dagbladet publicerade i lördags 12 augusti en krönika av filosofen och författaren Lena Andersson där hon bland annat ironiserade över medias längtan efter extremväder. Det som dominerar på sociala medier (även genom etablerade mediapersoner) är en fanatisk smutskastning av henne på temat att hon är en "klimatproblemsförnekare". Vilket är helt absurt. I samma krönika kritiserar Andersson även pressens fixering vid SD och regeringens principlöshet i yttrandefrihetsfrågor. Få kommer på idén att därför kritisera henne för att förneka rasismen eller islamismen. Men i klimatfrågan är det öppna spjäll till domedagsprofetismen. Jim Skea har därför ett stort och angeläget uppdrag.
Undergångspredikandet skapar efterfrågan på att använda varje häftigt regnoväder som ett bevis på den kommande syndafloden. Som Jim Skea påpekar i The Telegraph så riskerar sådana skruvade budskap att stimulera klimatmässig passivitet hos den stora och breda publiken. Så är det. Jim Skeas linje är att driva på för fungerande infrastruktur för ett bättre klimat. "Vill vi att folk ska cykla så får vi bygga bra cykelbanor", säger Jim Skea och låter som en svensk modell. Det bådar gott för klimatet.