Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En valnatt som bäddar för skiften i stad och land

Vid tvåtiden på onsdagsmorgonen var 94 procent av rösterna i riksdagsvalet räknade. Något preliminärt valresultat föreligger inte förrän tidigast på onsdag meddelade Valmyndigheten vid midnatt.

Ulf Kristersson (M), Sophia Jarl (M), Torgny Maurer (SD), Olle Vikmång (S), Marie Morell (M) och Magdalena Andersson (S) är personer som förekommer i texten.

Ulf Kristersson (M), Sophia Jarl (M), Torgny Maurer (SD), Olle Vikmång (S), Marie Morell (M) och Magdalena Andersson (S) är personer som förekommer i texten.

Foto: TT, Östmedia, Widar Andersson.

Krönika2022-09-12 03:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då ska de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna räknas. För nu kan vi konstatera att Ulf Kristerssons sida av politiken leder med cirka 50 000 röster, eller med ett mandat. Vi kan också säga att de två stora arbetarpartierna - SD och S - har ökat mest av alla partier. Sverigedemokraterna går (hittills) fram med 11 mandat medan Socialdemokraterna ökar med 8 mandat. Övriga partier, förutom Miljöpartiet, gör sämre val jämfört med valet 2018. Som landet nu ligger är det således Ulf Kristersson som kommer att få första chansen att bilda regering i den nyvalda riksdagen. Vilket i så fall är en bedrift med tanke på att regeringsskiftet bygger på att det största partiet i kretsen är Sverigedemokraterna. SD kom in i riksdagen 2010. I alla val före och efter 2010 har partiet ökat sina valresultat medan det i allt gällare toner har anklagats för Hitlerism, Putinism, fascism och som säkerhetshot mot Sverige i största allmänhet. I årets val torde man hamna på lite drygt 20 procent av rösterna medan Socialdemokraterna landar på lite drygt 30 procent. 

Med Magdalena Andersson i ledningen lyckas Socialdemokraterna vända på trenden där varje nytt valresultat är det sämsta. Magdalena Andersson har tvingats till en superdefensiv valrörelse där tidigare sakpolitiska tillkortakommanden gjorde det omöjligt att gå på offensiven. Genom sin person och genom sitt företrädarskap för en socialdemokratisk vägvinnande tradition av anpassning och förnyelse lyckades Magdalena Andersson att nästan spela oavgjort med högern/SD. Socialdemokraterna går stärkta ur valrörelsen även om regeringsmakten förloras. Det som i så fall fällde avgörandet var sannolikt att de tunga sakfrågorna om invandring och kriminalitet och energi företräddes av SD och M. S hade för många förlorade år tillsammans med Miljöpartiet för att i längden kunna hävda sig sakpolitiskt i dessa tunga frågor där man annars historiskt har haft tydligt ledande positioner. 

Enligt SVT: s Vallokalsundersökning har Socialdemokraterna förlorat många väljare till Sverigedemokraterna samtidigt som man har förlorat fler väljare än man vunnit till Moderaterna. Dessutom har Centerpartiet förlorat väljare till Moderaterna. Vänsterpartiet gjorde heller ingen stark valrörelse. Jämfört med opinionsläget sommaren 2021 då man låg på 13 procent och/eller med valet 2018 så nådde V ett svagt resultat. Detta bäddar sammantaget för att det nu troligen är moderatledaren som kommer att bilda regering längre fram i september. 

I Norrköping tappar S lite mark i fullmäktigevalet. Det kan eventuellt bli kämpigt för Olle Vikmång att hålla ihop sin styrande Kvartett där tre mindre borgerliga partier ingår. Samtidigt gör M ett bra val med sin ledare Sophia Jarl. Förändringarna är små. Men både M och SD ökar preliminärt med ett mandat vardera. Jarls chanser att på allvar locka över L och KD till sin sida (där SD i så fall ingår) har ökat. 

I Finspång tappar både S och M medan SD går stort framåt. Men om inte M är beredd att samverka med SD så torde en S-ledd majoritet kunna vara fullt möjlig. 

I Region Östergötland ökar S och SD medan M tappar preliminärt i ett inte helt färdigräknat val. S nuvarande koalitionspartners tappar emellertid också mandat. Läget är oklart och torde kräva förhandlingar. Ett samlingsstyre med M och S skulle ge en stabil majoritet och dessutom vila på en stabil kompetens. 

Kort sagt har vi haft en spännande valkväll/natt. Väljarna har bytt partier i hög omfattning. Men på sista raden blir skillnaderna ändå inte så stora eftersom väljarna rört sig åt olika håll. SD är fortsatt vinnare i de flesta val. Socialdemokraterna vinner i riket och i regionen men tappar i kommunerna. Moderaterna blandar och ger. Den spännande valnatten följs av en än mer spännande efter-valet-vecka då varje röst räknas och bokförs.