En tragisk påminnelse om hur kriminaliteten hotar oss

Sambanden är uppenbara och nödvändiga för att förstå vad det är som händer i Sverige.

En bild på den kraschade hissen i Sundbyberg. Det är ännu inte allmänt känt exakt vad som orsakade olyckan där fem arbetare omkom för en vecka sedan.

En bild på den kraschade hissen i Sundbyberg. Det är ännu inte allmänt känt exakt vad som orsakade olyckan där fem arbetare omkom för en vecka sedan.

Foto: TT

Krönika2023-12-18 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allvarliga olyckor med dödlig utgång kan inträffa även på rekorderliga arbetsplatser där arbetsmiljö, skyddsombud, anställningskontrakt, kollektivavtal och allt annat är i fin och god ordning. Så är det. Sådant som till exempel teknikhaveri, slarv, missförstånd och stress kan plötsligt orsaka allvarliga olyckor i arbetslivet. Men när saker och ting nu någorlunda väl börjar klarna efter förra måndagens tragiska olycka då fem byggnadsarbetare omkom i en hissolycka i Sundbyberg utanför Stockholm så blir vi återigen påminda om den kriminalisering som sedan 20 år tillbaka alltmer präglar den svenska byggbranschen. Och som utan tvekan har kraftig negativ påverkan på byggarbetarnas säkerhet och arbetsmiljö. Bland de omkomna på bygget i Sundbyberg fanns till exempel två män från Ukraina utan anställningskontrakt. 

Lennart Weiss arbetar som kommersiell direktör på fastighetsföretaget Veidekke. Tidigare i år medverkade Weiss på ett möte som arrangerades av den stora kooperativa fastighetsförvaltaren Riksbyggen. Jag citerar några rader från tidningen Fastighetsvärldens bevakning av mötet: "Vi undersökte ungefär 60 bolag, företrädesvis östeuropeiska och vi har ännu inte hittat ett som gör rätt för sig när det gäller löner, skatter, sociala avgifter. Det är ett närmast gränslöst problem (--) Det här är en systemhotande risk. Vi (bygg/fastighetssektorn) står för 11 procent av BNP med 400 000 människor i branschen. Får det här fotfäste så går det samma väg som för transport, restaurang och städbranschen och då har vi riktiga problem", sa Weiss. 

Med på mötet var bostadsminister Andreas Carlson, socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor Jennie Nilsson och Riksbyggens vd Johanna Frelin. Ingen av dem invände mot Lennart Weiss beskrivning av läget. Snarare tvärtom. Det är i sak sensationella uppgifter som Weiss och Veidekke presenterar: Inte ett enda av 60 undersökta östeuropeiska företag gör rätt för sig när det gäller löner, skatter och sociala avgifter. Det kommer att krävas ett målmedvetet och långsiktigt reformarbete för att skapa större ordning och säkerhet på de arbetsmarknader som lättsinnigt har öppnats upp för låglönekonkurrens och skurkar i största allmänhet. Sambanden med gängkriminalitetens absurda tillväxt och med de senaste decenniernas aningslösa invandringspolitik i stort är uppenbara och nödvändiga för att förstå vad det är som händer i Sverige.