Problemet: palestinierna är fångar i islamistiska diktaturer

Idag den 7 oktober har det gått ett år sedan den Iranorganiserade terrorgruppen Hamas tog sig in i Israel med en 3000 man stark armé av mördare och våldtäktsmän.

Här begravs en 24-årig israelisk kvinna - May Naim -ett av cirka 260 människor som mördades av Hamas den 7 oktober på en fredsfestival nära kibbutzen Re'im,. På ett trettiotal platser i Israel mördades totalt 1200 israeler den 7 oktober 2023.

Här begravs en 24-årig israelisk kvinna - May Naim -ett av cirka 260 människor som mördades av Hamas den 7 oktober på en fredsfestival nära kibbutzen Re'im,. På ett trettiotal platser i Israel mördades totalt 1200 israeler den 7 oktober 2023.

Foto: Francisco Seco

Krönika2024-10-07 03:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minst 1200 personer mördades direkt på plats; i flera fall efter att ha torterats, plågats och förnedrats på de mest bestialiska sätt. Runt 250 människor togs som gisslan och fördes till Gaza. 

Terrorattacken var en stor tragedi på många sätt. Dels för varje offer och varje offers anhöriga och vänner. Dels för judarna som nu återigen tvingades uppleva att ett så stort antal judar mördades bara för att de var judar. Förra gången något sådant skedde var det nazisterna som var mördare. Nu är det islamisterna som står för de fruktansvärda övergreppen. Dels var attacken ett stort nederlag för staten Israel som sådan. Israels förmåga att agera avskräckande och förebyggande mot anfall är av mycket stor vikt för israelernas trygghet och säkerhet.

Nu har det gått ett år. Den israeliska försvarsmakten har återhämtat sig och kraftsamlar nu för att så långt det bara är möjligt trycka tillbaka Irans legoarméer Hamas i Gaza, Hizbollah i Libanon, Huiterna i Jemen och shiamuslimska miliser i Irak. Palestinierna i Gaza och libaneserna i Beirut med omgivningar får betala ett mycket högt pris. De lever - framförallt i Gaza - som fångar i en islamistisk diktatur. 

En stor del av Hamas och Hizbollahs krigföring mot Israel bygger på att integrera civila människors bostäder, skolor och sjukhus med sina militära anläggningar, avfyrningsramper, vapenlager och kommandocentraler. Israel gör givetvis vad man kan för att undvika civila offer. Men Israel behöver samtidigt försvara sig kraftfullt för att värna sin existens. Trots alla förvarningar till civilbefolkningen i både Gaza och Libanon inför angrepp och bombningar så är de civila dödsoffren väldigt många. 

Året som gått har varit både hoppfullt och fruktansvärt. Stödet för Israels rätt att försvara sig är mycket stort i USA och i stora delar av västvärlden. Samtidigt är det förstås nedslående att se hur islamister och kommunister i Sverige, och runt om i kretsen av demokratiska länder i världen, visar upp ett så starkt stöd för Irans terrorvälde genom demonstrationer och rena pöbelfasoner. Judehatet flödar tämligen fritt på deras tillställningar. Och dessvärre även på riksdagens läktare. Det är en stor skam att riksdagen tillåter islamistiska attacker på vår utrikesminister.

I kväll den 7 oktober på Norrmalmstorg i Stockholm anordnas en stor manifestation för att på ett värdigt och anständigt sätt uppmärksamma årsdagen av terrorattacken. Jag kommer att vara där. Du som inte kan vara där fysiskt kan vara där med dina tankar. Hoppas vi ses på något sätt.