En stark uppslutning för vad som är rätt och riktigt

Kanske kan terrorangreppets hemskheter bli en väckarklocka för demokratins moral och normer.

Vi lever i en besvärlig tid. Men ingen hopplös tid. Mitt i all ofattbar sorg och vrede över terror i Israel och över brottsutvecklingen i Sverige så växer också uppslutningen för det som är rätt och riktigt här i världen.

Vi lever i en besvärlig tid. Men ingen hopplös tid. Mitt i all ofattbar sorg och vrede över terror i Israel och över brottsutvecklingen i Sverige så växer också uppslutningen för det som är rätt och riktigt här i världen.

Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Krönika2023-10-16 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När fasansfulla och omtumlande saker inträffar så får det konsekvenser på många sätt och på många håll i världen. Fasader spricker och perspektiv skiftar. Terrorgruppen Hamas antisemitiska övergrepp och massmord på civila israeler är en sådan fasansfull händelse som här hemma i Sverige leder till att värderingsavgrunderna i vårt samhälle visar upp sig i all sin hemskhet. På Sergels Torg i Stockholm förenades kommunister och islamister och nazister i sitt stöd för terror mot judar. Det är avskyvärt att se. I Malmö demonstrerade kanske så många som 1500 människor. De demonstrerade inte mot Hamas terror och diktatur som låser in ett par miljoner palestinier i fattigdom och skräck. De demonstrerade mot Israel. Vilket är rätt så udda i sammanhanget. De palestinier som bor i Israel (runt två miljoner människor) är förmodligen de palestinier i hela regionen som har de bästa livsvillkoren. Att "utplåna Israel" - från Jordanfloden och till Medelhavet - som demonstranterna i Stockholm krävde, skulle innebära att palestinierna i Mellanöstern skulle vara helt utlämnade åt Hamas islamism och åt grannländernas - till exempel Egypten - totala ointresse av att bistå palestinierna i Gaza med skydd och hjälp. 

Att fasader spricker och perspektiv skiftar har också sina förtjänster. Det går att få en bättre uppfattning om hur stora problemen är här hemma. Och då kan man se att de nog inte är så där jättestora. Vid sidan av demonstrationerna, det hemska firandet av Hamas massmord, några lokalpolitiker i M, V och S, avslöjande exponeringar av nerlagrade Israelnegativa mediavinklar och en del annat så tonar ett friskt och demokratiskt starkt Sverige fram. Den officiella uppslutningen för Israel är starkare än på mycket länge. Kanske kan den svenska demokratins normer för vad som är rätt och riktigt ta ett par steg framåt; hävda sig mer ute i de breda folklagren? Kanske kan terrorangreppets hemskheter bli en väckarklocka också för betydelsen av att vi kommer till ett slut på de kriminella gängens mördande, sprängande och eldande här hemma hos oss? Hamas visar oss vad likgiltigheten för människoliv innebär när den blommar ut i full skala. Det finns liknande tendenser i de kriminella gängens framfart i det svenska samhället. Hamas hjälper oss att se det livshotande och systemhotande med lössläppt kriminalitet. Vi lever i en besvärlig tid. Men det är ingen hopplös tid.