Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En skolfröken, ett proffs och en tuffing

När staten kliver in i våra liv på ett så oerhört drastiskt sätt som i dessa dagar så vill det till att staten har trovärdiga och habila företrädare.

Tuffingen och proffset fotades inför valrörelsen 2018.

Tuffingen och proffset fotades inför valrörelsen 2018.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Krönika2020-03-19 20:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Företag, förvaltningar och medborgare pressas hårt när staten använder sina muskler för att försöka bromsa smittspridningen av det nya viruset Covid-19. Riskerna finns i alla riktningar och hörn. Staten behöver kort sagt pondus och auktoritet. 

Om Kungen och Talmannen  och Folkhälsomyndigheten ursäktar så skulle jag vilja hävda att det i dagens läge är regeringen och dess statsråd som bär det tyngsta ansvaret för statens genomförandekraft på sina axlar. Tre av dessa statsråd står i förgrunden. Deras ansvar är extra stort i och med de formella uppdrag som de har i regeringen. I en kris av det slag som råder för tillfället  har socialministern, inrikesministern och finansministern ledande positioner. Men i politik så behöver det informella matcha det formella för att det ska klicka. 

Formella ledare som av olika orsaker inte klarar av fylla sina ställning med informell pondus kommer i kristider att sjunka in i tapeten. Istället öppnar sig ofta chanser för informella ledare -utan formella positioner - att växa sig starka. Något sådant genombrott har jag i vart fall inte ännu lagt märke till i politiken.

Däremot har regeringen en sådan tur att såväl socialminister Lena Hallengren som inrikesminister Mikael Damberg och finansminister Magdalena Andersson mycket väl fyller ut sina formella ansvarsområden med informell kraft och pondus. De bildar en stabil och väl avvägd innertrio runt statsminister Stefan Löfven

De tre kompletterar varandra väl. Lena Hallengren är "Skolfröken", Mikael Damberg är "Proffset" och Magdalena Andersson är "Tuffingen" i trion. Lena Hallengren - som faktiskt har en lärarutbildning - påminner starkt om en av socialdemokratins tidigare stöttepelare; Lena Hjelm Wallén; som faktiskt arbetat som lärare innan hon ägnade nästan tjugo år av sitt liv åt statsrådsuppdrag. Lena Hallengren har "läst sina papper", som en vän sa till mig nyligen. Mikael Damberg är född till politiker; ett politiskt proffs som växer och utvecklas i krisen. Magdalena Andersson är tuff och rak och osentimental på ett sätt som passar mycket bra ihop med pengar. Hon inger förtroende även när miljarderna viner genom luften, varslen växer och fondkontot försvann. 

Så hängde det bara på de här tre så skulle jag utan att tveka säga "Sorry Covid-19; den här matchen förlorar du."

En stat med trovärdighet i kristider är dock hur som helst av avgörande betydelse för slutresultatet.

Karta: Rosenbad