Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En regeringkris bör inte hindra Stefan Löfven

Partierna borde enas om ett nytt informellt regelverk för hur regeringsbildningen ska gå till.

Migrationsfrågans lösning är viktigare för landet och för S än risken för en regeringskris. Det skriver den politiske reporterveteranen Anders Jonsson på Folkbladets ledarsida idag. Jonsson återkommer dagligen i två veckor.

Migrationsfrågans lösning är viktigare för landet och för S än risken för en regeringskris. Det skriver den politiske reporterveteranen Anders Jonsson på Folkbladets ledarsida idag. Jonsson återkommer dagligen i två veckor.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2020-07-06 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vinjett...

Kanske kan den regeringskris som tycks under uppsegling på grund av migrationsfrågan leda dit. Sverige behöver en klar, tydlig och långsiktig migrationspolitik. En sådan politik behöver vila på en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.


Att vi hamnat där vi hamnat beror på att S och M övergav sin gamla uppgörelse om reglerad invandring. Inför valet 2014 tävlade Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven om att vara mest öppenhjärtig och generös när de framträdde inför folkmassorna i Stockholms innerstad.
Men Sverige kunde inte ta emot oproportionerligt många och när 163 000 sökte asyl 2015 blev Socialdemokraterna tvungna att göra helt om. 
När den tillfälliga asyllagstiftningen som hastades fram 2015 nu ska ersättas med en permanent är det logiskt om S och M återvänder till sin gamla axel i migrationspolitiken. Om även C, L och KD kan ansluta sig blir majoriteten än mer betryggande. Däremot kommer knappast V, MP och SD att stå bakom. V och MP kommer alltid att vilja ha en mer generös flyktingpolitik och SD kommer alltid att vilja ha hårdare tag. I morgon tisdag har migrationskommittén sitt slutsammanträde och läget kommer förhoppningsvis att klarna.  
Om sedan Socialdemokraternas uppgörelse med Moderaterna leder till att Miljöpartiet väljer att lämna regeringen har vi en regeringskris. Det återstår att se om det verkligen blir så, men det hotet bör inte få Stefan Löfven att avstå från att hitta en långsiktig lösning på migrationsfrågan. Den har förlamat så mycket annat under lång tid och spelat Sverigedemokraterna i händerna.
Dessutom skulle en regeringskris med den här bakgrunden kanske kunna lösa upp en del låsningar mellan partierna. Det är dags att avdramatisera regeringsbildandet.
I fortsättningen borde det gå till så att talmannen frågar ledaren för det största partiet om han kan bilda en regering som tolereras av riksdagen. Misslyckas det går frågan till ledaren för det näst största partiet osv. 
Som det ser ut just nu skulle Stefan Löfven kunna bilda en regering som tolereras av V, MP, C och L. Annars får Ulf Kristersson prova, men eftersom en moderatledd regering skulle vila på stöd av SD kan det vara svårt för C och L att svälja. 
Det är naturligtvis inte optimalt med en regeringskris som riskerar att bli utdragen mitt under en pandemi. Men regeringen sitter kvar till det kommit en ny och migrationsfrågan måste få en långsiktig lösning.

Anders Jonsson