Facket kan hjälpa S med den nödvändiga förnyelsen

En vecka har gått sedan de svenska väljarna slog in på en ny väg. Det speciella är att den vinnande sidan består av tre högerpartier och ett stort arbetarparti.

Therese Svanström är ordförande för TCO, den stora centralorganisationen för fackligt organiserade tjänstemän. S är klart största parti i medlemskåren. Inom TCO pågår en omprövande diskussion som kanske kan hjälpa S på traven.

Therese Svanström är ordförande för TCO, den stora centralorganisationen för fackligt organiserade tjänstemän. S är klart största parti i medlemskåren. Inom TCO pågår en omprövande diskussion som kanske kan hjälpa S på traven.

Foto: Eva Edsjö

Krönika2022-09-19 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna är ungefär lika stora som Socialdemokraterna i arbetarleden och intar klassiskt fackliga och S-lutande positioner när det gäller invandring (stram) och välfärd (generös). De tre högerpartiernas historiska ståndpunkter i dessa frågor är snarast omvända: Friare invandring och stramare välfärd. 

Sverigedemokraternas allians med högern innebär en stor utmaning för Socialdemokraterna. S har i och för sig under senare tid vant sig vid att utmanas på nya sätt och av nya allianser. Fredrik Reinfeldts och moderaternas lyckosamma allians med de tre andra borgerliga partierna var en formation som kunde ha kört S riktigt ut i drickat. Reinfeldt sänkte skatten på arbete, stramade åt bidragen och la sig i övrigt tämligen nära traditionell S-politik. Därmed öppnades en liten bro till M för de arbetarkonservativa leden inom LO och SAP. När SD tog sig in i riksdagen 2010 med 5, 3 procent så tappade Reinfeldt sin majoritet. Vilket sporrade Alliansregeringen till en känslomässig, liberal rusning i invandringsfrågan. Bron från S blev en spång. Men eftersom S valde att följa Reinfeldt i invandringspolitiken så öppnades samtidigt en tvåfilig motorvägsbro över till SD från M och S. 

Moderaterna skadades mest av SD: s tillväxt och Socialdemokraterna har skickligt lyckats hanka sig fram som regeringsbärande parti under åtta år. Nu kommer dock som sagt en ny stöt. Ulf Kristersson (M) har lyckats få väljarnas gehör för en högerregering där ett stort arbetarparti ingår i underlaget. 

Nyligen, i ett samtal med statsvetaren Katarina Barrling och Axess chefredaktör PJ Anders Linder, fällde jag orden "Det är inte lätt att vara moderat i Sverige" Men med tanke på det samlade motståndet från i stort sett "alla" som har skanderat "fascism och nazism" under M: s samlingsaktion de tre senaste åren så är valresultatet onekligen en framgång för M.

Socialdemokraterna behöver omforma och bredda sina positioner. Jag talar inte om att omfamna SD utan om att släppa fixeringen vid SD. Inom den största fackliga centralorganisationen TCO - där S enligt Valu fick nästan 35 procent av rösterna - pågår en diskussion som kan inspirera. TCO har en policy som förbjuder enskilda kontakter med SD. Styrelsen ska nu diskutera en eventuell omprövning av policyn. Vilket är rimligt. Det S och MP-nära TCO-förbundet Vision kan visa vägen för en socialdemokrati i behov av en nödvändig förnyelse.