En personlighet danad i simhallens skarpa morgonljus

En "nostalgisk SD-rulle" som kan avgöra valutgången.

Förtroendet för Magdalena Andersson kommer sannolikt att prägla den socialdemokratiska valrörelsen. Budskapet är att hon kommer att göra vad som krävs för att Sverige ska bli bättre.

Förtroendet för Magdalena Andersson kommer sannolikt att prägla den socialdemokratiska valrörelsen. Budskapet är att hon kommer att göra vad som krävs för att Sverige ska bli bättre.

Foto: Socialdemokraterna/Skärmdump från YouTube

Krönika2022-07-20 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Novus/SVT opinionsundersökning för juli får den moderatledda sidan 179 mandat medan Magdalena Anderssons sida samlar ihop 170 mandat. Den borgerliga övervikten i mätningen beror helt på att Miljöpartiet endast når upp till 3, 5 procents väljarstöd och därför inte får några mandat alls. Novus julimätning illustrerar därmed en del av dramatiken i årets riksdagsval. Åker Miljöpartiet ut så ligger regeringsskiftet nära. På den borgerliga sidan har Liberalerna nämligen kammat till sig. Bytet av partiledare - från Sabuni till Pehrson - har fördubblat L i opinionen: 2, 5 procent och noll riksdagsmandat i maj har växt till 5 procent och 18 mandat i juli. 

Jämfört med Novus julimätning för 2021 så uppvisar ganska många partier rätt så stora förändringar. Både V och SD har tappat runt fyra procentenheter under året som gått. Centerpartiet har tappat 3 procentenheter under samma period medan Kristdemokraterna har ökat med två procentenheter. Socialdemokraterna har ökat med hela 8 procentenheter. I Novus tidsserie av mätningar syns tydligt att det är Magdalena Anderssons tillträde som S-ledare och statsminister i november förra året som lyfter siffrorna för Socialdemokraterna. 

Magdalena Andersson kommer också säkerligen att sätta en stark personlig prägel på den socialdemokratiska valrörelsen. Andersson ligger högt i topp när Novus och andra opinionsmätarbolag mäter medborgarnas förtroende för partiledarna. I partiets första valfilm för säsongen - som nu spelas flitigt i reklamtvkanalerna - är Magdalena Anderssons bakgrund som simmare den röda tråden i handlingen. Simning är en kraftigt krävande individuell lagidrott som passar väl som metafor för statsministerns budskap om att det "kommer att krävas mer av dig och mig för att göra vårt Sverige bättre."

Magdalena Anderssons personlighet - som till dels har danats i badhuslampornas skarpa morgonljus och till dels i Göran Perssons stränga finansministerskola - passar som hand i handske för en klassisk socialdemokratisk valrörelse där förmågan att ta itu med det som krävs står i centrum. Den dramatiska omsvängningen i inställningen till Nato är ett hyperaktuellt och pågående exempel på denna kompetens att osentimentalt förhålla sig till förändringar som fordrar förändringar. I denna attityd finns ett väl beprövat styrkebälte för socialdemokratin. 

Expressens ledarsida klagade på S valfilm: Liknar en "nostalgisk SD-rulle", var omdömet på den kanten. Vilket är ett bra betyg. Kan Magdalena Anderssons förtroende nå fram till från S flyktade SD-väljare så kan det vara det som avgör valutgången.